Lazulhatnak a kampánykorlátozások
2013. április 15., 18:31
A közigazgatási és igazságügyi tárca vezetői azt kezdeményezik: a pártok ne csak a közszolgálati médiában hirdethessenek az európai parlamenti választás előtt. Ugyanakkor a kereskedelmi televíziók és rádiók nem kérhetnének pénzt a reklámok közzétételéért.

Navracsics Tibor miniszter és két államtitkára, Répássy Róbert és Rétvári Bence hétfőn nyújtotta be indítványát az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódó törvénycsomaghoz, amelyet kedden kezd tárgyalni az Országgyűlés.

A parlament korábban a negyedik alaptörvény-módosítással úgy döntött: az országgyűlési és az EP-választást megelőző kampányidőszakban a listát állító pártok reklámjait csak a közmédia teheti közzé, ingyen, a jelölőszervezeteknek azonos feltételeket biztosítva. (A nyomtatott sajtóban és az internetes újságokban, hírportálokon korlátozás nélkül hirdethetni.) A Ház a múlt héten ennek megfelelően fogadta el a választási eljárási törvényt is.

A jogszabály szerint az országos listát állító pártok a kampányban együttesen tízórányi reklámot tehetnek közzé, az erre szánt műsoridőt a Nemzeti Választási Bizottság fogja beosztani. Ugyanakkor a kormányoldal az alkotmányügyi bizottság ülésén azzal érvelt: a 2014. tavaszi parlamenti választást várhatóan egy időben tartják majd az európai parlamenti választással, ez pedig összesen további ötórányi hirdetés közlését teszi lehetővé a pártoknak.

Az igazságügyi minisztérium vezetői most viszont lehetővé tennék, hogy a pártok ne csak a közmédiában hirdessenek az EP-választási kampány alatt. A kereskedelmi és a közösségi médiaszolgáltatók ugyanakkor a javaslat alapján nem kérhetnének pénzt a párthirdetések közzétételéért.

A három kormánypárti politikus módosítana az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének ügyáthelyezési jogán is. Eszerint az OBH-elnök nem jelölhetne ki az általános illetékességűtől eltérő, azonos hatáskörű bíróságot, ha az eljárásban az Európai Unió valamely kötelező jogi normáját kell alkalmazni. A szűkítés polgári és büntetőügyekre egyaránt vonatkozna.

Az Európai Bizottság sajtószolgálata pénteken közölte, hogy José Manuel Barroso bizottsági elnök Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levélben erősítette meg a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos komoly aggályait. A kifogásolt rendelkezések között volt az OBH-elnök ügyáthelyezési jogkörének szabályozása és a politikai hirdetések közzétételének korlátozása is.

Orbán Viktor válaszlevélben erősítette meg, hogy a kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és jelezte, hogy a kabinet együttműködik az aggodalmak eloszlatásában. Egyúttal tudatta, hogy kezdeményezte az ehhez szükséges jogalkotói lépéseket.

(MTI-fidesz.hu)