Vasúti átrakó alapkőletétele a debreceni repülőtéren
2013. április 18., 17:20
A debreceni repülőteret működtető Xanga cégcsoport vasúti átrakót, iparvágányt és innovációs központot épít a légikikötőben; a 2,7 milliárd forintos beruházás alapkövét csütörtökön helyzete el Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke és Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója.

A beruházáshoz 1,34 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a cég az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében - jelezte Herdon István. Kósa Lajos a város iparának kiszolgálása szempontjából rendkívül jelentősnek nevezte a repülőtér vasúti összeköttetésének megoldását, amellyel "sok olyan piac nyílik ki, amit eddig nem tudtak elérni". Ezzel a beruházással csaknem teljessé válik a debreceni repülőtér logisztikai fejlesztése - mondta a polgármester utalva arra, hogy az autópálya-kapcsolat megteremtésével válik teljessé ez a folyamat.

Győri Gyula szerint felgyorsítja a hasonló beruházásokat, ha már a tervezés folyamatába bekapcsolódik a hatóság. Az NKH elnöke az Audi repülőtér-beruházást említette, amelynél több hónapot spóroltak meg azzal, hogy a közlekedési hatóság bekapcsolódott a fejlesztés előkészítésébe, ami lényegesen lerövidítette a hatósági eljárást.

Vernes András, a debreceni repülőtéri vasúti beruházásban résztvevő Rail Cargo Hungaria Zrt. kereskedelmi igazgatója  elmondta: Debrecen jelenleg évente 220 ezer tonna vasúti áruforgalmat bonyolít le. A Xangával közös beruházás évente 50 ezer tonna plusz áruforgalmat generálhat Debrecen térségében - tette hozzá.

Csukás Endre, a Xanga csoport igazgatója arról tájékoztatott, hogy cégcsoportjuk 2011 és 2014 között összesen 50 ezer négyzetméter alapterületű fejlesztést hajt végre a debreceni repülőtér területén. Jelenleg a vasúti átrakó fejlesztéssel együtt 5 milliárd forint értékű beruházás folyik a cívis város légikikötőjében - fűzte hozzá.

(MTI-fidesz.hu)