FIDESZ.HU > Hírek > Zöld Nyomtatás
Ablak bezárása
"A kormány elkötelezett a klímaváltozás hatásainak csökkentése mellett"
A kormány elkötelezett a klímaváltozás hatásainak csökkentése, kivédése mellett – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Mórahalmon.
Létrehozva: 2013. április 19., 08:30

A klímaváltozás okozta szélsőséges jelenségek, természeticsapás-szerű időjárási események válaszokat követelnek – mondta Fazekas Sándor a Csongrád megyei kisvárosban rendezett vízstratégiai fórumon. Ha kellő időben nem sikerül gyors megoldásokat találni, jelenlegi életmódunk a múlté lesz – fogalmazott a vidékfejlesztési tárca vezetője.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, megvan a szándék a kormányzatban, hogy a következő években ezermilliárd forintos nagyságrendű forrást fordítson erre a célra. Elkészült a korábbi évek szakmai munkáját összegző, a jogi kereteteket, műszaki tartalmakat összegző és a feladatokhoz a megfelelő pénzügyi forrásokat rendelő vízstratégia, amely társadalmi vitája jelenleg zajlik – közölte a miniszter.

Néhány kisebb programtól eltekintve a feladat jelentős része előttünk áll. Komoly lemaradás van például a Vásárhelyi-tervben, most készülnek el olyan tározók, amelyeknek 2005-2006-ban kellett volna elkészülniük – emlékeztetett a politikus.

Fazekas Sándor egy kérdésre válaszolva elmondta, gyakran felvetődik a javaslat: legyen ingyenes az öntözővíz, azonban uniós kötelezettség a víz szállításának árát beszedni a gazdálkodóktól, így kreatív megoldást igényel majd a kedvezményes, egységes vízár kialakítása.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke közölte, az 5 millió hektárnyi termőföldből tavaly csupán 80 ezer hektárt öntöztek. A 100 ezer kilométernyi csatornahálózat több mint fele elhanyagolt, vízkormányzásra alkalmatlan állapotban van. Ennek részben az az oka, hogy nagyon hosszú ideje nem volt elegendő forrás a létesítmények karbantartására. Szakértői becslések szerint ha az összes vízi létesítmény megfelelő állapotú és fel van töltve, ez egymillió hektár öntözésével lenne egyenértékű – mondta Jakab István.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár közölte, 27 uniós tagország közül egyedül Magyarországon nincs az öntözés szervezésért felelős ügynökség vagy hivatal. Már elkészült a javaslat a feladatokat összefogó öntözési ügynökség kialakítására. Az államtitkár szerint önmagában ez nem elég, a közmunkaprogram mellett éves szinten mintegy 4-5 milliárd forintos költségvetésre is szükség van a csatornahálózat, a vízkormányzó művek rendbe hozására.