Kovács: Az eredményekre nem reflektál az amerikai jelentés
2013. április 20., 14:15
Kovács Zoltán szerint érdekes, hogy a romákat érintő komplex felzárkózási stratégia eredményeire nem reflektál az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának Magyarországra vonatkozó emberi jogi jelentése. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára erről szombaton nyilatkozott az MTI-nek.

"Folyik egy átfogó munka, amelynek az eredményeit nem elismerni, vagy legalább nem reflektálni rá, egy ilyen jelentésben, legalábbis érdekes" - fogalmazott Kovács Zoltán. Mint mondta, mindenkit arra kérnek és biztatnak, hogy "kezdje el látni a jó gyakorlatokat is". Pusztán a valóban jelen lévő problémák folytonos felemlegetése nem fogja a megoldás felé vinni a romák problémáit - tette hozzá az államtitkár.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt, a magyar uniós elnökség idején emelték európai szintre a romák ügyét. Magyarország vette rá ennek keretében a tagállamokat, hogy készítsék el a romákra vonatkozó felzárkózási keretstratégiájukat. Ezeknek a stratégiáknak az eredményei, ezen belül a magyar stratégia eredményei a múlt évben kezdtek megjelenni, hiszen egy új "közelítést" alkalmaznak - mondta.

Kovács Zoltán közölte, a "komplex átfogó közelítés" abból indul ki, hogy nem lehet a romák ügyét egy-egy területen kezelni. Nem igaz az az állítás, hogy pusztán emberi jogi problémáról lenne szó, miközben természetesen ez egy fontos eleme a romák társadalmi érvényesülésének és integrációjának. Alapvetően a munkahelyteremtésről, az oktatás, az egészségügy és a kultúra területéről van szó - mondta.

Az államtitkár szerint a kérdés tényleg az, vajon miért nincs reflexió arra, hogy ez a munka elindult, és ennek az eredményei látszanak. Annál is inkább, mert ebben az Egyesült Államok nagykövetségével is együtt dolgozunk - fűzte hozzá.

(MTI-fidesz.hu)