FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
A kormány kiemelten fontosnak tartja a könyvkiadás támogatását
Az UNESCO 1995-ben a Könyv és Szerzői jogok világnapjává nyilvánította április 23-át, ezen a napon halt meg ugyanis Shakespeare és Cervantes. Magyarország kormánya a könyvkiadás és a kiadók támogatásán kívül rendkívül fontosnak tartja az értő olvasás népszerűsítését, és a magyar irodalom külföldi megjelenését.
Létrehozva: 2013. április 23., 11:48

A Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadás Kollégiuma több tételben, összesen közel 1,3 milliárd forintot költött a könyvszakma támogatására a tavalyi évben: szépirodalmi művek megjelentetésére (79.350.000 Ft.), ismeretterjesztő és tudományos művekre (145.011.000 Ft.), gyermek és ifjúsági kiadványokra (18.550.000 Ft.), kritikai kiadásokra (2.903.000 Ft.), hosszútávú kiadói programokra (72.882.030 Ft.), felsőoktatási kiadványokra (29.930.000 Ft.) szakmai kiadványokra (97.135.271 Ft.). A kiadásokon kívül különböző rendezvényeket (72.190.019) és egyedi pályázatokat (44.306.000) is támogatott. A Márai-program folytatására 423.000.000 forint állt rendelkezésre. Az előbbi tételeken kívül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2012-ben a miniszteri keret terhére összesen 172.200.000 forint támogatást ítélt meg.

A Publishing Hungary program keretein belül az NKA 2012-ben 300.000.000 forint támogatást szánt arra, hogy a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében hazánk nemzetközi könyvvásáron vegyen részt. A program elsődleges célja a minőségi magyar irodalom megismertetése a nemzetközi olvasóközönséggel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben Fitz József-könyvdíjat adományoz azon három kiadás szerzőjének, fordítójának vagy kiadójának, melyek a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökségének javaslatára a könyvtárakban a legnagyobb sikert aratták. Ezen kívül a tárca a kedvezményes kamatozású könyvszakmai hitelprogrammal 1 milliárd forint értékben támogatja a hazai kiadók könyvkiadásait.

A kormány kiemelten kezeli a könyvkiadás, valamint az olvasás ügyét. Ennek megfelelően tervei közt szerepel egy új olvasásnépszerűsítő program elindítása.

Budapest, 2013. április 23.