"Tisztességes ember nem szövetkezik az alvilággal"
2013. április 29., 14:15
A múlt héten az elmúlt húsz év legsúlyosabb politikai botrányára derült fény, nem csoda, hogy a baloldali kormányok titkolták, amíg lehet – jelentette ki Kocsis Máté hétfői napirend előtti felszólalásában, a Portik-Laborc-találkozóra utalva.

2008-ban mindenki érezte, hogy nem mennek jól a dolgok, mindenki tudta, hogy a baloldali kormányok évtizedekre súlyos károkat okoztak a magyar gazdaságnak – fogalmazott Kocsis Máté. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette, arról azonban nem szólt a közbeszéd, milyen „példátlan politikai szervezkedés megy a titkosszolgálatok által beárnyékolt területeken, a választási győzelem érdekében a baloldalon”. A múlt héten az elmúlt húsz év legsúlyosabb politikai botrányára derült fény, nem csoda, hogy a baloldali kormányok titkolták, amíg lehet – jelentette ki a Portik-Laborc-találkozóra utalva. Szavai szerint a baloldal lepaktált az alvilággal.

Kiderült, szervezett bűnözésből származó pénzek mentek a baloldalhoz, a baloldal politikusaihoz. Kikhez? Miért nem indult vizsgálat ez ügyben? Az is kiderült, hogy ügyészekre, bírákra és közéleti szereplőkre gyűjtöttek, gyártottak volna lejárató szándékkal adatokat – sorolta. Rámutatott, mindez nem egyeztethető össze a jogállamisággal, az európai normákkal, a titkosszolgálatokat körülvevő törvények szellemével, valamint a jó ízléssel sem. Ilyet rendes, tisztességes ember nem csinál – fűzte hozzá Kocsis Máté.

Úgy fogalmazott, azoknak a politikusoknak, akik akkor politikai tisztséget töltöttek be, nem lenne helyük a magyar közéletben. Éppen erről szól a politikai felelősség; ugyanis ők kérték, és ami még rosszabb, elfogadták az alvilág segítségét. Egy tisztességes ember nem szövetkezik az alvilággal, semmilyen ügyben – jelentette ki a fideszes politikus. Ez nem pártkérdés, hanem erkölcsi kérdés – fűzte hozzá magyarázatképpen.

Hangsúlyozta, ez nem Portik és Laborc ügye, hanem a baloldal és az alvilág ügye. Azoknak, akik akkor hatalomban voltak, viselniük kellene a politikai felelősséget – szögezte le. Szavai szerint ugyanakkor az érintettek a múlt héten még „egy elhatárolódási házibajnokságot is rendeztek”. Úgy tesznek, mintha előkelő idegenek lennének, mintha ez nem az ő ügyük lenne, mintha nem az ő kormányzásuk alatt történt volna – mutatott rá.

Szólt arról is, számos kérdés még tisztázatlan maradt az ügy kapcsán, amit az illetékes bizottságoknak még meg kell válaszolnia. Példaként az előzményeket, az alvilág és a titkosszolgálatok kapcsolatának kezdetének időpontját említette, valamint azt, hogy terheli-e felelősség az akkor kormányzó politikusokat, az irányító minisztert és a miniszterelnököket. Mindezek mellett arra is keresik a választ, hogy volt-e folytatása az ügynek.

Kocsis Máté emlékeztetett Bajnai Gordon múlt héten tett nyilatkozatára, amelyben a volt miniszterelnök úgy fogalmazott, Laborc Sándort ő rúgta ki. Ez egy olyan hazug mondat, ami még egykori párttársainál, a Demokratikus Koalíció tagjainál is kiverte a biztosítékot, ugyanis Bajnai nem rúgta ki Laborcot, hanem Laborc lemondott – szögezte le. Szólt arról is, hogy Bajnai miniszterelnökként a sajtón keresztül még egy köszönőlevelet is küldött neki, melyben elismerte hatékony és magas színvonalú munkáját.

Az országgyűlési képviselő elmondta azt is, véleménye szerint a magyar jogállamiságba vetett hit rendült meg alapvetően 2008-ban. Ennek az ügynek a napvilágra kerülésével mindenki számára világossá válhat, hogy milyen hatalomtechnikai felfogása volt a Gyurcsány-Bajnai-kormányoknak – zárta szavait.

(fidesz.hu)