Orbán Viktor kitüntette Hans-Gert Pötteringet
2013. április 30., 15:28
A Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést adta át Orbán Viktor Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament volt elnökének. A miniszterelnök méltató beszédében a német kereszténydemokrata politikust kivételes embernek nevezte, akinek egész eddigi pályája a közös Európa megteremtését szolgálta.

A Parlamentben tartott ünnepségen Orbán Viktor felidézte, ő még a gimnázium padját koptatta, amikor Hans-Gert Pöttering már az Európai Parlament képviselője volt. Már akkor híve volt a kontinens nemzeteinek régi álmának, amely a nemzetek Európáját próbálta felépíteni, ahol az egyes országok közé sem a politika, sem a gazdasági különbségek nem emelhetnek vasfüggönyt. Egy Európa, ahol nincsenek első és másodrendű polgárok, ahol kisebbségbe szorult nemzetek megtarthatják kulturális identitásukat, ahol az emberi méltóság, a jogállam és szolidaritás nem közhelyek, ahol az indivídumok érdeke összhangba hozható a közösség érdekével – fűzte hozzá a kormányfő. Hans-Gert Pöttering kivételes ember, akinek egész eddigi pályája a közös Európa megteremtését szolgálta – jegyezte meg. Orbán Viktor aláhúzta, Hans-Gert Pöttering a kezdetektől fogva képviseli a nemzetekből felépülő egységes Európa ügyét.

„Hans-Gert Pöttering felismerte, hogy csupán egyetlen fonal van, amely segítségével az unió zászlaja egybeszőhető. Ez a fonal a kereszténység értékrendszere, amely Európa nemzeteinek közös hagyománya” – hangsúlyozta a magyar kormányfő. „Európa magja az emberi méltóság, a szabadság és az a keresztény emberkép, amely felelősséget hangsúlyoz önmagunkért és közösségeinkért. A kontinensnek nincs jövője, ha Európát csak a pénzügyekre és a gazdaságra korlátozzák” – idézte a német politikus korábbi szavait a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta, magyarként is hálásak vagyunk Hans-Gert Pötteringnek, mert mindent megtett azért, hogy Magyarország végre ismét visszatérhessen Európa népeinek abba a közösségébe, amelyhez ezer éves történelme köti.

A kormányfő aláhúzta, mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy minden dolognak van színe és fonákja. "Mégis hajlamosak vagyunk időnként csak az egyik oldalt látni. 2004-ben a csatlakozás eufóriájában kevesen gondolták volna, hogy a közös Európának van fonákoldala is. Most pedig, az európai válság viharai között sokan már csak ezt a fonákoldalt képesek látni, és elfeledkeznek a színéről" – fogalmazott Orbán Viktor. Márpedig éppen Hans-Gert Pöttering tanított meg minket arra, hogy a borúlátó ember nem győzhet - tette hozzá.

1956 óta csodálja a magyarok soha meg nem szűnő szabadságvágyát

Hans-Gert Pöttering beszédében elmondta, amikor 1979-ben európai parlamenti képviselővé választották, akkor csak álom lehetett számára, hogy egy napon itt állhat a magyar parlamentben, fogadja a miniszterelnök, és Magyarország már EU-tag. Felidézte, az 56-os magyar forradalom idején 11 éves volt, ez volt az első politikai esemény, melyre felfigyelt; és azóta csodálja a magyarok soha meg nem szűnő szabadságvágyát. Ez mutatkozott meg 1989. augusztus 19-én is, amikor Sopronban a magyarok kiengedték a németeket – tette hozzá.

A kitüntetett az Európai Uniót jó közösségnek nevezte. Korábban a nemzetek háborúztak egymással, a nagyobb, a hatalmasabb diktálta a jogot, most viszont a jog határozza meg a hatalmat. Ez az út, amely a jövőbe vezet a közös Európában – fűzte hozzá.

Áder János köztársasági elnök Magyarország iránti elkötelezettségéért, a magyar-német kapcsolatok ápolása és fejlesztése érdekében végzett sokoldalú, kimagasló tevékenységért, a magyar EU-elnökség munkájának a támogatásáért a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést adományozta Hans-Gert Pötteringnek. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át.

(fidesz.hu)