Szita: A vandalizmusnak nincs helye Kaposváron
2013. május 1., 10:41
A vandalizmusnak nincs helye Kaposváron - írta Kaposvár polgármestere szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében, melyben elítéli a toponári városrész stációinak megrongálását.

"A város vezetése és minden jóérzésű kaposvári polgár elítéli ezt a gyalázatos tettet, amely értelmetlen, és amely nem vezet sehova" - hangsúlyozta Szita Károly, hozzátéve: "az anyagi kárnál sokkal jelentősebbnek érezzük az eszmei kárt, amit az elkövetők a szándékos rombolással okoztak".

A város vezetője közleményében azt írta: "megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kaposváriak összefogásával megújuló, a keresztút egyes állomásait szimbolizáló stációk közül többet is ledöntöttek, megrongáltak a toponári kápolnánál".

Szita Károly egyúttal köszönetét fejezte ki a rendőrségnek, amiért példás gyorsasággal derítette fel az ügyet és fogta el a rongálókat, akik értesülése szerint a gyermek- és ifjúságvédő intézet gondozásában állnak. Ez utóbbival kapcsolatosan közölte: arra kéri a megyei kormányhivatalt, indítson vizsgálatot annak kiderítésére, hogy miként fordulhatott elő, hogy a fiatalok felügyelet nélkül maradhat.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata alapján az MTI kedden számolt be arról, hogy két kiskorú megrongálta Kaposvár toponári városrészében a stációkat.

A rendőrség közlése szerint a kulturális javak körébe tartozó tárgyra vagy műemlékre elkövetett rongálás bűntettével gyanúsított elkövetőket - egy 16 éves lányt és egy 13 éves fiút - a bejelentést követő egy órán belül elfogták. A fiatal lányt gyanúsítottként, társát - életkorára tekintettel - törvényes képviselője jelenlétében tanúként hallgatták ki. Tettüket beismerték.

A rendelkezésre álló adatok szerint a rongálással csaknem félmillió forint kárt okoztak a katolikus egyháznak.

Az 1892-ben felszentelt Festetics kápolnát 2011-ben újították fel közadakozásból, és tavaly adták át ez első rendbe hozott stációt. Idén pünkösdre újabb hét állomása újulhat meg a keresztútnak, ugyancsak a kaposváriak összefogásának köszönhetően.

(MTI-fidesz.hu)