"Nem volt politikai szándék"
2013. május 2., 15:53
Semmifajta néven nevezhető politikai orientáció nem volt a kiválasztásnál – szögezte le Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján a trafikkoncessziókról szóló sajtóhírekre reagálva.

Ugyanakkor elmondta, hogy a nagyobbik kormánypárt is tájékozódott a trafikkoncessziók ügyében, és azt tapasztalta, hogy nem lehet egyértelmű politikai orientációt megállapítani a pályázatok nyerteseinél. „Több száz olyan nyertes van, akik nyilvánvalóan a baloldalhoz köthetők” – mutatott rá Kósa Lajos, hozzátéve: egyértelműen jobbikos kötődésű nyerteseket is találtak.

A Fidesz ügyvezető alelnöke emlékeztetett, hogy a rendszer átalakításának kezdetén volt egy kimondatlan céljuk, „akik korábban is trafiküzemeltetésből éltek, azok, ha lehet, nyerjenek a trafikpályázaton. Hiszen senkinek nem lehet a célja ezeknek az embereknek az ellehetetlenítése.”

Ugyanakkor hangsúlyozta, természetes, hogy sok fideszes kötődésű ember is nyert a pályázatokon. Ezt Kósa Lajos azzal magyarázta, hogy a 2010-es választásokon sokkal több fideszes képviselő nyert, mint ellenzéki, „és sokkal több embernek nyilvánvalóan sokkal több kapcsolata van, és már csak véletlenszerűen is sokkal többen lehetnek” a nyertes pályázók között.

Ismételten leszögezte: mindenfajta politikai összefüggést keresni teljes képtelenség. „Egy sor példa mutatja azt, hogy kifejezetten baloldali kötődésű emberek is nyertek a trafikpályázaton” – fűzte hozzá. Egyúttal óvatosságra is intett Puch József példája kapcsán, ugyanis, mint utóbb kiderült, Puch László MSZP-s politikussal csak névrokon.

„Nem volt politikai szándék. Szeretnénk egy olyan rendszert kialakítani, amelyben több trafik van, mint korábban, és amelyben dohánytermékhez csak ilyen helyeken lehet jutni” – emelte ki. Ennek kapcsán Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi botrányok épp azt fedik el, hogy oly módon alakították át a rendszert, hogy abban lehetőleg koncesszió ne kerüljön multinacionális vállalatokhoz, és a megnövelt árrésből képződő profit a magyar kisvállalkozásoknál csapódhasson le. „Legyen a pártszimpátiájuk akármicsoda” – jegyezte meg.

„Napnál világosabb, hogy ez jót tesz a foglalkoztatásnak, erősíti a kis- és középvállalkozói szektort egy olyan szegmensben, amiben egyébként a multik automatikusan kiszorítják erőfölényükkel a többi szereplőt” – fogalmazott, felidézve, hogy a korábbi rendszerben a kiskorúak rendkívül könnyen juthattak dohánytermékekhez. „Ezt most már meg tudjuk akadályozni” – szögezte le.

Arra a felvetésre, hogy nyilvánosságra hozzák-e pályázatokat, Kósa Lajos azt mondta: ehhez minden pályázónak hozzá kellene járulnia adatai nyilvánosságához. Mint mondta: a nyilvánosságra hozatal komoly egyéni sérelmeket okozna, de ha Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének más az álláspontja, akkor annak megfelelően járnak el.

(fidesz.hu)