"Az eredmények bizonyára meghozzák az elismeréseket"
2013. május 7., 12:34
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden, az M1 Ma reggel című műsorában kifejtette, bízik abban, hogy hazánkról objektív szempontok alapján döntenek majd az Európai Unióban gazdasági, vagy akár jogi természetű ügyekben. Hozzátette: amennyiben a maastrichti kritériumokat objektívnak tekintjük, annak elérését is objektívan kell kezelni - ha előírás a három százalék alatti költségvetési hiány, akkor annak elérésére objektívan kell tekinteni.

Tudomásul kell venni – mondta a miniszterelnök-helyettes – hogy Magyarország, amióta 2004. május elsején belépett az EU-ba, soha nem teljesítette a vállalásait. Ezért az Európai Bizottság számára új dolog, ha Magyarország hozza a beígért számokat – fűzte hozzá. Érezhető a bizalmatlanság hazánkkal szemben – folytatta Navracsics Tibor –, de az üzleti világ már felfigyelt az úgynevezett objektív számokra is. Ha egy ország új utat tör, a megszokott konszenzushoz képest – mondta a miniszterelnök-helyettes – akkor eleinte „bajkeverőnek” tartják majd. Példaként Margaret Thatcher-t hozta fel Navracsics Tibor. Az eredmények bizonyára meghozzák az elismeréseket is – mondta.

A miniszterelnök-helyettes Martonyi János azon kijelentésére – miszerint sérültek gazdasági érdekek hazánkban és az ezzel kapcsolatos gyanakvásokat, indulatokat helyre kell tenni – reagálva azt mondta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a francia magáncégek szinte kizárólagos tulajdonát képező cafeteria-rendszer milliárdos hasznát forgatta bele az Erzsébet-programba. Navracsics Tibor a Ma reggelben hangsúlyozta: ezeket a milliárdokat a francia cégek nem vihetik haza. Majd folytatta: francia oldalról nézve érthető az érdeksérelem, magyar oldalról pedig érthető a nemzeti érdek védelme. „Ezeket a vitákat le kell folytatni, és hazánknak egyértelműen kell kommunikálnia szándékait.”

(hirado.hu-fidesz.hu)