Egyre több magyar termék a piacokon, az asztalokon
2013. május 11., 11:26
A törvénymódosításnak és rendeleteknek köszönhetően egyre több termelői piac áll a vásárlók rendelkezésére, melyek nagy népszerűségnek örvendenek. Közelebb hozzuk a vevőket és a termelőket egymáshoz – hangsúlyozta Hoppál Péter a Hunyadi téri termelői piacon tartott fővárosi sajtótájékoztatóján.

A magyar termékeket árusító termelői piac polgárjogot nyert Magyarországon. Ehhez az elmúlt két-három évben olyan jogszabályokat kellett megváltoztatni, melyek korábban határt emeltek a termelők és a fogyasztók közé. Az Országgyűlés törvényt módosított, és egy éve a Hunyadi térihez hasonló termelői piacok állnak a vevők rendelkezésére – mondta el Hoppál Péter. A fideszes politikus szerint mindenki jobban jár ezzel a döntéssel. A fogyasztók friss, ellenőrzött élelmiszeripari termékekhez juthatnak, és jól járnak a termelők is, hiszen mindenféle buta - 2010 előtti - szabályozás helyett ma már könnyebben tudják eljuttatni termékeiket a fogyasztókhoz.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, törvényeket kellett módosítani, rendeleteket kellett hozni. Az első ilyen a kereskedelmi törvény megváltoztatása volt, ezen kívül létrejött a magyartermék rendelet is, mely alapján vidéken 40 kilométeren belül a termelők eljuttathatják közvetlenül a termelői  piacokon keresztül termékeiket a vásárlókhoz, illetve Budapestre mindenhonnan fel lehet hozni a termékeket - fejtette ki a politikus.

Hoppál Péter az is fontosnak tartja, hogy a közétkeztetésben eltörölték azt a korábbi szabályozást, mely szerint csak közbeszerzésen keresztül lehetett a termékeket az óvodák és iskolák asztalára tenni. Most viszont már a helyi termelők élelmiszeripari termékeket közvetlenül is bejuttathatják a közétkeztetésbe. Ily módon a gyermekek is friss gyümölcshöz, zöldséghez és ellenőrzött magyar húshoz, tejtermékekhez jutnak – mondta el.

A Fidesz szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban csak az árérzékenység jellemezte a magyar vásárlókat, most viszont minden felmérés azt mutatja, hogy több mint 60 százaléka a magyar vásárlóknak immár „magyartermék-érzékeny” is. Az ezt megelőző időszakban, amíg gátak álltak a vevők és a helyi termelők között, addig multinacionális érdekeket szolgált a rendszer, csak a külföldről behozott élelmiszereknek volt egyenes útja a vevőkhöz. Ma már ez nincs így – jegyezte meg Hoppál Péter. A politikus szerint minden amellett szól, hogy egyre inkább helyreáll az az évszázadokig érvényesült régi rend, hogy a környékbeli termelők friss élelmiszeripari termékeiket fogyasztották a magyar családok. Sok-sok bürokratikus, adminisztrációs teher megszűnt, így gombamód szaporodnak a Hunyadi térihez hasonló helyek, az önkormányzatok az ország számos pontján alakítottak ki termelői piacokat, melyek nagy népszerűségnek örvendenek - hangsúlyozta Hoppál Péter.

A sajtótájékoztatót követően Hoppál Péter friss magyar élelmiszereket vásárolt a Hunyadi téri termelői piacon.

(fidesz.hu)