ajánlott oldalak

Jobban kellene tájékoztatni az embereket az EU-ról

Nagyon rosszul tájékozottak az emberek az Európai Unióról, jobban kellene informálni őket az integráció működéséről - mondta Surján László, az Európai Parlament (EP) alelnöke szombaton Budapesten.
Létrehozva: 2013. május 11., 17:16 | Utoljára frissítve: 2013. május 11., 17:18
nyomtat küld

A kereszténydemokrata politikus a május 9-i Európa-nap alkalmából az Erzsébet téren tartott rendezvényen kiemelte: az európaiakat egyre kevésbé érdekli az EU, és akiket érdekel, azoknak is "inkább ökölbe szorul a kezük". Ez nem jó így, azt jelenti, hogy "vagy rosszul csinálják a dolgokat" az unióban, vagy nem hatékony a kommunikáció az emberek felé - vélekedett. Úgy látja, az utóbbit bizonyítja, hogy sokak szerint Magyarország többet fizet az EU-nak, mint amennyit kap tőle. Pedig az ország lassan 10 éve tagja az uniónak, és ez sosem volt így, már az első évben is többet kapott, mint amennyit fizetett az EU-nak - mutatott rá. Hozzátette, az ország jelentős támogatáshoz jut az uniótól, ma "érdemi fejlesztő munkát nem lehet az EU nélkül végezni". Surján László arra biztatta az embereket, hogy vegyenek részt minél többen a következő EP-választáson, "hogy valóban a népakaratot tükrözze" az EP összetétele.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy minden évben a május 9-i dátum jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet: fontos, hogy Európa összefogjon, közösen találjon választ a problémákra. Annak idején a háború megelőzésére jött létre az integráció, és ezt a célt sikerült is elérni, az EU ennek elismeréseként kapta meg a Nobel-békedíjat - fogalmazott. Kiemelte: 2004-ben Magyarország egy érték- és gazdasági közösséghez csatlakozott, és ez komoly anyagi előnyt is hozott az országnak: "akármerre járunk az országban", rengeteg projekt van, amelyet az EU támogatott. Az európai és a magyar identitás nem kizárja, hanem megerősíti egymást, Magyarország uniós tagsága hasznos része a mindennapoknak - hangoztatta Szűcs Tamás.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője azt mondta, hogy idén a polgárok európai évét rendezik meg Európában, és a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) úgy határozott, hogy ennek keretében szerveznek egy amatőr kerékpárversenyt, amely a jövő héten indul Budapestről Krakkóba.

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én terjesztette elő a róla elnevezett nyilatkozatot, amelynek célja az volt, hogy a korábban a háborúban szembenálló felek hozzanak létre szövetséget - a mai EU elődjének tekinthető szervezetet -, ennek emlékére tartják meg minden évben az Európa-napot. A Budapesten az idén nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválon koncertek, beszélgetések, gyermeksarok és kiállítások várják az érdeklődőket egész nap. Az eseményen tájékozódhatnak az európai polgárokat megillető jogokról, a munkavállalás és a tanulás lehetőségeiről az unióban, továbbá a 2014-es európai parlamenti választásokról.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ