"A kormány az egészségügyi dolgozók oldalán áll"
2013. május 12., 11:57
A Fidesz-kormány immár harmadik éve az egészségügyi dolgozók oldalán áll. Azon vagyunk, hogy életkörülményeiket, munkalehetőségeiket, fizetésüket megpróbáljuk erősíteni, erkölcsileg és anyagilag is nagyobb megbecsülést adva nekik - mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője, vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert emlékeztetett, május 12-én van az Ápolók Nemzetközi Napja, ilyenkor világszerte azokat köszöntik, akik egészségügyben ápolóként, szakápolóként dolgoznak. A Fidesz szóvivője a nagyobbik kormánypárt nevében megköszönte azt az áldozatos munkát, amelyet az ápolók végeznek. Az ápolók azok, akik több műszakban szolgálják az elesetteket és a betegeket, akik minden nap úgy mennek be a munkahelyükre, hogy félreteszik saját gondjaikat azért, hogy mások problémáival tudjanak foglalkozni, nap, mint nap elviselve azt a testi-lelki terhet, ami azzal jár együtt, hogy betegeken, elesetteken próbálnak segíteni – fogalmazott Zsigó Róbert.

A kormánypárti politikus elmondása szerint „leginkább az egészségügyben dolgozóknak, orvosoknak, ápolóknak, szakápolóknak köszönhető, hogy a magyar egészségügy megőrizte működőképességét a legnehezebb időkben is”. Zsigó Róbert emlékeztetett, a Gyurcsány-Bajnai-korszakban az egészségügyi intézmények és az ápolók „nem voltak mások, mint költségvetési tétel, egy tizedes jegy a költségvetésben”. Ők voltak azok, akiktől elvették az egyhavi fizetésüket és 2002 és 2010 között egyszer sem sikerült az akkori kormányoknak alkalmat találni arra, hogy az egészségügyi dolgozók fizetését rendezzék, akiknek így a ciklus végére a mindenkori átlagkereset alá esett a bérük - mondta a fideszes honatya.

Az egészségügy sokáig a reménytelenség földje volt – jelentette ki az előző gondolat kapcsán Zsigó Róbert hozzátéve, 2002 és 2010 között 5000 orvos és ápoló hagyta el Magyarországot, mert nem tudott boldogulni. Ez annak köszönhető, hogy abban az időszakban, az akkori kormányzat „könyörtelen és érzéketlen volt az egészségügy problémái iránt” – szögezte le fideszes politikus. Hozzátette, akkoriban az egészségügyi dolgozóknak végig kellett nézniük, hogy folyamatosan romlanak a körülményeik az intézményekben, hogy egyre nőnek a várólisták és azt is, hogy a betegeknek folyamatosan csökkent a bizalmuk az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatban.

Zsigó Róbert megfogalmazása szerint „jobban teljesít az egészségügy”, de ez még nem elég, hiszen hatalmas szakterületről van, amelyen belül „nem lehet minden problémát egyik napról a másikra megoldani”. Egy felelős kormány úgy tud igazán köszönetet mondani az ápolóknak, ha nem szavakkal, hanem tettekkel próbálja segíteni a mindennapjaikat. A Fidesz-kormány immár harmadik éve az egészségügyi dolgozók oldalán áll. Azon vagyunk, hogy életkörülményeiket, munkalehetőségeiket, fizetésüket megpróbáljuk erősíteni, erkölcsileg és anyagilag is nagyobb megbecsülést adva nekik – húzta alá a Fidesz szóvivője, aki beszélt az elmúlt három év kormányzati intézkedéseiről is az egészségügy területén.

Kiemelte, 2011-ben 64 ezer fokozottabb kockázattal, nagy terheléssel járó munkakörben tevékenykedő egészségügyi dolgozónak emelték a bérét, amit egy összegben kaptak meg az illetékesek. Erre a kormány akkor közel 6 milliárd forintos költségvetési forrást biztosított. Zsigó Róbert úgy folytatta, tavaly több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó bérét emelték meg, köztük az ápolókét is, amelynek köszönhetően a szakdolgozók bére 11 százalékkal emelkedett. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ez az átfogó bérrendezés az elkövetkező időszakban is folytatódjon – mondta Zsigó Róbert, utalva arra az Emberi Erőforrások Minisztériuma által pénteken benyújtott törvényjavaslatra, amely többek között az egészségügyi dolgozók bérének további emelésével is foglalkozik.

Igyekszünk minden segítséget megadni ahhoz, hogy az ápolók szakmailag tovább tudjanak fejlődni. Erre a célra a kormány 16 milliárd forintot fordít uniós forrásból. Szemben a baloldallal, azt sem nézzük tétlenül, hogy kiváló orvosok és ápolók hagyják el az országot. Olyan rezidensszerződésekkel, ösztöndíjakkal próbáljuk ösztönözni az ápolókat, amelyek reményeink szerint eredményre vezethetnek – folytatta Zsigó Róbert hozzáfűzve, emellett átalakították a szakképzés rendszerét is, ágazati szakközépiskolákat hoztak létre, biztosítva a szakmai utánpótlást.

„Bajnai Gordon egy szívtelen ember"

Azzal kapcsolatban, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök egy csütörtöki lakossági fórumon úgy fogalmazott, örül, hogy kártérítést kapnak az államtól a csődbe ment Hajdú-Bét Rt. károsultjai és beszállítói, Zsigó Róbert azt mondta, ő még ehhez hasonló „cinikus és képmutató mondatot ritkán hallott”. Emlékeztetett, Bajnai Gordon volt az egyik vezetője a Wallis Rt.-nek, amikor felszámolták a céget, „több mint félezer magyar családot téve földönfutóvá”.

A Fidesz szóvivője kitért rá, az eset következtében a károsultak közül Magyarországon többen öngyilkosok lettek, kilátástalan helyzetük miatt. Ezek után ilyen cinikus és képmutató mondatokat mondani, azt gondolom több mint felháborító. A károsultak nem gondolták volna, hogy a tőlük elvett pénz Bajnai Gordon politikai kampányát, karrierjének építését fogja szolgálni – jegyezte meg Zsigó Róbert. Hozzátette, a Haza és Haladás Alapítvány támogatói között olyan emberek is jelen vannak, akik a Hajdú-Bét-ügyben is érintettek voltak, valamint, hogy az alapítvány a Hajdú-Bét Rt. volt vezérigazgatójától bérel irodákat, aki szintén érintett volt ebben az ügyben. Nemcsak ezek a családok, hanem a magyar emberek is látják, hogy Bajnai Gordon egy szívtelen ember, mert aki ilyen mondatokat mond, semmi másnak nem nevezhető – húzta alá Zsigó Róbert.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen konkrét intézkedésekkel segítené idén a kormányzat az egészségügyi dolgozók bérrendezését, a Fidesz szóvivője ismét utalt az Országgyűlés elé pénteken beterjesztett minisztériumi törvényjavaslatra. Elmondta, a javaslat alapján az orvosok munkaviszonyuk függvényében havi 10 és 40 ezer, az ápolók 5 és 41 ezer forint közötti havi illetményemelést kaphatnának. Zsigó Róbert hozzátette, dolgoznak azon a javaslaton is, hogy a kórházak költségvetési intézményekké alakuljanak át és az egészségügyben dolgozók közalkalmazotti státuszban végezhetnék munkájukat.

(fidesz.hu)