4,5 milliárdos élelmiszeripari beruházás Székesfehérváron
2013. május 15., 13:00
Tizenkilencmillió dollárt, közel négy és félmilliárd forintot fektet be a világ legnagyobb snacktermékeket gyártó vállalata, a Mondelez International európai régiós központja a Győri Keksz székesfehérvári üzemében - jelentette be Iryna Shandaryvska, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Cser-Palkovics András polgármester aláhúzta, Székesfehérvár és környéke nemcsak Magyarországon, hanem európai viszonylatban is vonzó befektetési célpont.

Az ügyvezető igazgató, aki egyben a Mondelez International dél- és közép-európai térségéért felelős ügyvezetője is, elmondta: a vállalat új gyártósort telepít a Milka csokoládé-keksz szendvicstermékeinek gyártására. A beruházás harminc százalékkal növeli a gyár kapacitását, az új csarnokban készítendő termékeket nyugat-európai exportra állítják elő, a termék egyelőre Magyarországon nem kerül az üzletekbe. A fejlesztések révén ez év végéig kétszáz új munkahely létesül a Mondelez International csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. székesfehérvári üzemében.

Az építkezési munkákat már megkezdték, az új gyártósor átadására várhatóan ez év decemberében kerül sor. Nem ez az első jelentős fejlesztés a székesfehérvári üzemben; a gyár tulajdonosa (korábban Kraft Foods néven) az elmúlt években közel hárommilliárd forintos gyártókapacitás-fejlesztést hajtott végre. Az ügyvezető kifejtette, az új termék előállítása mellett fontos számukra, hogy kiváló és stabil munkalehetőséget nyújthassanak a magyar munkavállalók számára. A beruházás révén e célt is sikerül is elérni – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón jelen volt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki szerint a Mondelez International beruházása a városban azt bizonyítja, hogy Székesfehérvár és környéke nemcsak Magyarországon, hanem európai viszonylatban is vonzó befektetési célpont.

Újságírói kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató nem közölt adatokat a Mondelez Hungária Kft. gazdasági tevékenységéről, mondván, ezt nem teheti meg. Jelezte azonban, hogy a cég az első negyedéves adatok alapján növekedésre számít az idén.

(MTI-fidesz.hu)