Szócska: Valós forrást teremtett a kormány
2013. május 16., 09:55
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a népegészségügyi termékadóból, a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójának emeléséből valós forrást teremtett a kormány.

A szakmai szervezetekkel egyeztetve olyan prioritásokat tudtak tenni a béremelés területén, amelytől a 95 ezer egészségügyi dolgozó méltányosnak érzi a folyamatot. Kiemelte: a tavalyit megelőző utolsó béremelés 2002-ben volt, utána 1000 milliárdos hiánya volt az E-Alapnak, majd 9 százalék felett volt az államháztartás hiánya, most ez 1,9 százalék. Szócska Miklós hozzátette: az infláció 2 százalék körül mozog.

A járóbeteg és az alapellátás hangsúlyt fog kapni a következő időszakban; betegútszervezőket szerveznek és telepítenek a járóbeteg intézményekbe - hangsúlyozta Szócska Miklós. A beszállítói adósságokkal kapcsolatban azt mondta: egy hónapos működési hiánnyal vették át 2010-ben az egészségügyet, jelenleg egy hatékonyabb egészségügy működik számos költségvetési hatással, de ezen van még mit dolgozni.

A nyugdíjas korúak továbbfoglalkoztatásáról úgy fogalmazott: 1906-ból 1848 dolgozónak támogatták a kérelmét. Többen léptek be a rezidensképzésbe, emelték a képzési keretszámokat, és szakképzési, foglalkoztatási ösztöndíjakkal 13 milliárd forint uniós forrás kerül az egészségügybe. Intenzív munka folyik az emberi erőforráskrízis kezelésében – fogalmazott az államtitkár.

Az implantátum-regiszterről Szócska Miklós elmondta: ezzel a rendszerrel biztonságosabb lesz az implantációk beültetése, és például a csípőimplantátumok esetében is tudni fogják, melyik implantátum kinél van beültetve.

A határon túli direktíváról azt mondta: ez egy uniós előírás, amely nem elsősorban gyógyturizmusról szól, de ahhoz, hogy ki lehessen aknázni az egészségiparban lévő lehetőségeket, meg kell teremteni a rendszerszintű feltételeket és gondoskodni kell arról, hogy az egészségbiztosítás alap fenntartható legyen.

A szűrési adatok jelentése része a nagy népegészségügyi mozgósítási évnek. Komoly lépés, hogy azoknak az adatai is bekerülnek a rendszerbe, akik a magánellátásban vesznek igénybe szűrést - fogalmazott az államtitkár.

A bérrendezés következő lépéseivel kapcsolatban elmondta: készülnek az alapellátásban a finanszírozás továbbvitelére, valamint a fiatalok ösztöndíjának hosszú távú rendezése is a kormány céljai között van.

(hirado.hu)