Brüsszelnek ezt látnia kell
2013. május 16., 10:24
A GDP-adat hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Rogán Antal a Hír TV-ben, szerdán. A Fidesz frakcióvezetője a Magyarország Élőben című műsorban a trafikpályázatok kapcsán úgy fogalmazott: az egy ellenzéki gumicsont, és az utólagos pályázati lehetőségekkel azok is újabb esélyt kapnak, akik korábban trafiktulajdonosok voltak, de nem nyertek a kiíráson.

A szerdán közölt GDP-adatok azt bizonyítják, hogy hazánk növekedési pályára állt – jelentette ki a Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője kifejtette: ez az eredmény (0,7 százalékos növekedés 2013 első negyedévében 2012 negyedik negyedévéhez képest) szembemegy az európai trenddel. (A tavalyi utolsó negyedévvel összevetve két, illetve 0,1 százalékos volt a visszaesés az euróövezetben.)

A jó eredmény mögött sok tényező állhat, Rogán Antal ezek között említette az inflációt, amely csökkenő tendenciát mutat, és az év végére akár 1 százalék alá kerülhet. További tényező a rezsicsökkentés, valamint hogy az intézkedések révén reálbér- és reálnyugdíj-emelés történt. Mindezek mellett beérnek a jelentős külföldi beruházások is. Az alapkamatot illetően Rogán úgy látja, ott is van esély további csökkentésre, de ezt a monetáris tanácsnak kell megítélnie.

A költségvetés egésze jó képet mutat

A GDP-adat hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta kérdésre válaszolva a frakcióvezető, aki úgy véli, Brüsszelnek látnia kell azt a trendet, ami a hiány alakulásánál zajlik. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 előtt még az előírt 3 százalék közelében sem volt a GDP-arányos államháztartási hiány, olyan magas volt. Rogán szerint a költségvetés egésze jó képet mutat, és nem jelent problémát, hogy a tranzakciós illetékből befolyt összeg nem a várt mértékű lett.

A teljes cikket az mno.hu-n olvashatja.

(mno.hu - fidesz.hu)