Kövér László diákokat fogadott a Parlamentben
2013. május 16., 12:20
Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nyíló világ középiskolai tehetséggondozó program nyertes diákjait fogadta csütörtökön a Parlamentben.

A 114 ózdi, putnoki, kisvárdai és hajdúböszörményi diák a GE Foundation kétéves programján vesz részt, amelynek során üzleti angol nyelvi képzést kapnak, valamint gyárlátogatásokon és gyakorlati tréningeken keresztül kapnak betekintést a nemzetközi munka világába.

Kövér László rövid előadásában az Országgyűlés működéséről és házelnöki feladatairól beszélt a diákoknak, akik többek között arról kérdezték, hogy milyen a jó politikus, hogyan tudja megőrizni nyugalmát ülésvezetés közben, van-e valami, amit másképpen csinálna, ha újrakezdhetné pályáját, de volt kérdés a  "cigánybűnözésről" és a női kvóta bevezetéséről is.

A kérdésekre válaszolva Kövér László azt tartotta jó politikusnak, aki nem felejti el, hogy honnan jött, de nem akar minden választónak megfelelni, van bátorsága, erkölcsi alapvetése és alázatos. A házelnök szerint, ha újrakezdhetné pályáját, akkor jobb helyi képviselő lenne, mert 1990 után 1994-ben már nem sikerült megnyernie Pápán az egyéni körzetét.

Kövér László arra is kitért: nehezen őrzi meg nyugalmát ülésvezetés közben, bár minden alkalommal úgy ül le a pulpitusra, hogy most nem tesz szóvá semmit, ez a legritkább esetben sikerül. Elismerte, hogy ilyenkor nincs mindig igaza, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a televíziós közvetítések alapján nyugalmasabbnak tűnik egy-egy plenáris ülés, mert nem hallatszanak a képviselői bekiabálások.

A "cigánybűnözésre" vonatkozó kérdéssel kapcsolatban Kövér László leszögezte: nem szívleli ezt a szóhasználatot, mert ez a szó egy egész társadalmi csoportot bélyegez meg, holott egy összetett problémáról van szó.

A női kvóta bevezetését a házelnök sértőnek tartotta a nőkre nézve, mert szerinte ez azt jelentené, mintha a nők alkalmatlanabbak vagy tehetségtelenebbek lennének, mint a férfiak. Ezzel szemben szerinte azért van kevesebb nő a parlamentben, mert a politika még mindig "egy férfias sport", a nők pedig nem érzik jól magukat "verekedő férfiak" között.

A Nyíló Világ tehetséggondozó programban, 2002-es indulása óta, az idei nyertesekkel együtt már 600 észak-kelet magyarországi diák és 70 tanár vett részt. A programra, 12 év alatt összesen 1,38 millió dollárt fordítottak.

(MTI-fidesz.hu)