Megalakult a büntetőeljárás-jogi kodifikációs bizottság
2013. május 17., 15:38
Megalakult a büntetőeljárás-jogi kodifikációs bizottság a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) - tájékozatta portálunkat a tárca.

A testületet, amelynek feladata a büntetőeljárási törvény rendszerezése, Erdei Árpád, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának büntetőeljárás-jogi és büntetés-végrehajtási jogi tanszékének professzora vezeti.

A bizottság munkájában részt vesz Farkas Ákos, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora, Bárd Károly, a Közép-európai Egyetem Jogi Tanulmányok Intézetének professzora, Márki Zoltán, a Kúria megbízott tanácselnöke, Belovics Ervin legfőbbügyész-helyettes, valamint Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

A hatályos büntetőeljárási törvényt eddig csaknem 70 alkalommal módosították és több alkotmánybírósági határozat is érintette. Emiatt megbomlott a törvény belső egyensúlya, a szabályozás sok esetben átláthatatlan és a gyakorlatban nehezen alkalmazható - áll a tárca közleményében.

A jogalkotási hiányosságok és gyakorlati problémák miatt jelentkezett igény egy új büntetőeljárási törvényre, kodifikálását az Országos Bírósági Hivatal kezdeményezte. A tudományos konszenzuson alapuló, de a gyakorlati problémákra is reflektáló kódex kidolgozásában elméleti és gyakorlati szakemberek egyaránt részt vesznek. Az új büntetőeljárás-jogi törvényt a 2014-2018-as ciklus alatt tárgyalhatná és fogadhatná el az Országgyűlés - zárul a KIM közleménye.

(fidesz.hu)