Áder János Ljubljanában tárgyal kedden
2013. május 20., 19:15
Áder János köztársasági elnök kedden Ljubljanában tárgyal meghívójával, a szlovén köztársasági elnökkel, találkozik a szlovén országgyűlés elnökével, és megbeszéléseket folytat Szlovénia miniszterelnökével - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

A magyar államfő Borut Pahor szlovén államfő meghívására utazik Szlovéniába, ahol a köztársasági elnökkel négyszemközti, illetve plenáris tárgyalást is folytat. Áder János a nap folyamán látogatást tesz a Szlovén Köztársaság Országgyűlésében, ahol találkozik Janko Veberrel, a szlovén parlament elnökével. A köztársasági elnök ezt követően megbeszélést folytat Alenka Bratusekkel, a Szlovén Köztársaság miniszterelnökével.

Az államfői látogatás előkészítéseként áprilisban Ljubjanában járt Martonyi János külügyminiszter, aki a szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel való találkozója után meghívójával közösen azt hangsúlyozta: a magyar-szlovén kapcsolatok felhőtlenek, és a lehető legjobbak mind gazdasági, mind politikai téren. Magyarországnak és Szlovéniának egy sor külpolitikai kérdésben azonos az álláspontja, akár a nyugat-balkáni, akár a szíriai helyzetet illetően.

Martonyi János kiemelte: a két ország külpolitikájának egyik fontos eleme, hogy mindkét ország jó kapcsolatokat épít a közvetett és közvetlen szomszédokkal, a térségbeli országokkal. Karl Erjavec megjegyezte, hogy az utóbbi években lényegesen javult a szlovéniai magyar kisebbség helyzete.

A két külügyminiszter megbeszélésén szó volt a kétoldalú kapcsolatok különböző területeiről és egyetértettek egyebek mellett abban, hogy tovább kell fejleszteni a gazdasági kapcsolatokat és folytatni kell az infrastrukturális projekteket. Martonyi János örömét fejezte ki, hogy új határátkelők nyílnak a két ország között és egy magyar-szlovén tudományos szótár előkészítése is megkezdődik.

(MTI - fidesz.hu)