Cser-Palkovics: Pontosabbá válnak a választási szabályok
2013. május 22., 10:12
Az eddigi szabályozást pontosítja az országgyűlési képviselők választásával kapcsolatban és a polgármesterek, helyi képviselők megválasztására vonatkozó eljárási szabályokat is tartalmazza a választási eljárásról szóló törvény javasolt módosítása - mondta a fideszes Cser-Palkovics András szerdán az Országgyűlésben.

A kormánypárti politikus expozéjában kiemelte: a változtatásokra azért is szükség van, mert az európai parlamenti választások és az önkormányzati választások időpontja a jövőben sem eshet egybe. A törvénymódosítás tartalmazza az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos aláírásgyűjtési szabályok pontosítását is - jelezte Cser-Palkovics András. Kitért arra, hogy Balatonvilágos az Országgyűlés döntése alapján Veszprém megyéből Somogy megyéhez került át, és a választókerületeken is módosítani kell. A fideszes képviselő közlése szerint a törvénnyel összefüggésben több érdemi észrevétel érkezett civil és jogvédő szervezetek részéről, a külhoni magyar szervezetekkel való egyeztetés során is több szempont felmerült, valamint a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán megfogalmazottakat is figyelembe véve emeltek a javaslatba több változtatást. Úgy gondolják, hogy az ellenzékhez köthető szervezetek kérései, melyek egyértelműen a választások átláthatóságára vonatkoztak, bekerültek a javaslatba - jegyezte meg, hozzátéve: a külhoniak észrevételei a szavazások minél egyszerűbb és gördülékenyebb menetét segíti elő.

Cser-Palkovics András szólt arról is: tekintettel arra, hogy a külhoni magyar állampolgárok anonimitásának biztosítása a külföldi hatóságok felé az ő kérésükre és védelmükre született, ezen nem kívánnak változtatni. Az átláthatóság kritériumát biztosítja szavai szerint, hogy a közérdekű választási anyagok azonnal és a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé válnak. A javaslat rögzíti, hogy valamennyi ilyen adatot nyilvánosságra kell hozni a Nemzeti Választási Iroda honlapján. Ilyen az egyes külképviseleteken szavazóként megjelenő választópolgárok száma, vagy a napi beszámolók a regisztráltak számára országonkénti lebontásában.

A szavazások tisztaságát biztosító módosításként említette az NVI tevékenysége feletti széles körű ellenőrzési lehetőséget. A jövőben a szavazási iratok ellenőrzését a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, a listát állító pártok 5-5 megfigyelője, nemzetközi megfigyelők, és az adatvédelmi előírások betartásával a sajtó is figyelemmel kísérheti. A külhoni szavazás átláthatósága érdekében az NVI által végzett számlálás ugyanilyen kör által kísérhető figyelemmel. Így trükközés és manipuláció teljes mértékben kizárható - mondta.

A nemzetiségi listák állítására és ajánlására vonatkozó szabályokat szintén pontosítják, hogy 2014-től országgyűlési képviselőt is delegálhassanak a parlamentbe. Cser-Palkovics András jelezte: a külhoni szervezetek egyértelmű kérésére biztosítják, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők a szavazási levélcsomagot személyesen átvehessék. Erre az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyén, a miniszter által kijelölt egyéb településeken, vagy a kijelölt külképviseleteken lesz lehetőség. A levélcsomag személyes leadására is lehetőség lesz a névjegyzékben szereplő választási irodákban. Módosítás, hogy időközi választásra már a jövő évi országgyűlési választásokig nem kerül sor - tette hozzá.

Cser-Palkovics András az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatról szólva azt mondta, az tisztább, átláthatóbb és olcsóbb kampányt eredményez, életszerűbbek, alkalmazhatóbbak lesznek az új szabályok, és a pénzmozgások is jobban követhetők lesznek, mivel nem készpénzben, hanem kincstári számlán keresztül bankkártyás fizetéssel lehet elkölteni a kapott összegeket. Az olcsóbb kampányt szolgálja szavai szerint az a változtatás, hogy a választások évében a pártok a működésükre nem kapnak támogatást, emellett a voksolás egyfordulós lesz és a szabályozott hirdetési felületek is hatékonyabbá teszik a folyamatot.

Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: a szabályozás már 23 éve várat magára. A módosítás megakadályozza, hogy a választások eredményére, illetve a parlament összetételére, a törvényhozásra, a kormányzati döntéshozatalra az állampolgárokon kívül bárki más befolyást gyakoroljon - szögezte le.  Ismertette, hogy az egyéni választókerületi jelölteknek egymillió forintos költségvetési támogatást biztosítanának kampányköltségeik fedezésére azzal a megkötéssel, hogy a választókerületi szavazatok legalább 2 százalékát meg nem szerző jelölteknek kamattal megnövelve kell visszafizetni a támogatást.

Szólt arról is, hogy az országos listát állító pártok a jelöltjeik számával arányos mértékű költségvetési támogatásra lesznek jogosultak, amelyet a költési limit maximális összege alapján számítanak ki. Ezzel jelentősen mérséklődik a pártok kampánnyal kapcsolatos forrásigénye - fejtette ki. A fideszes politikus kiemelte: valamennyi nemzetiségi listát állító, országos nemzetiségi önkormányzat arányos mértékű költségvetési támogatásra lesz jogosult.

Közös pártlistát indító szervezeteknek a kampánytámogatását az egymás közötti megállapodás alapján kell a jövőben kiutalni, és jelöltenként legfeljebb 5 millió forint a költési limit, amit minden jelölő szervezet a megszerezhető mandátumok száma alapján vehet figyelembe. A limit túllépése továbbra is szankciót von maga után - tette hozzá a képviselő. Szólt arról is, hogy a javaslat megtiltja, hogy a pártok külföldről származó, és belföldi jogi személyiséggel nem rendelkezők által nyújtott adományokat fogadjanak el.

Kormány: Átláthatóbb és elszámoltathatóbb az új szabályozás

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a kormány nevében elmondta: a kabinet kiemelten fontosnak tartja, hogy a jövő évi választásokat olyan törvényi háttér mellett bonyolítsák le, "amely teljes körű és lehetővé teszi a választópolgárok akaratának szabad kifejezését". A kormány álláspontja szerint a mostani törvényjavaslatok megnyugtatóan rendezik "a még elvarratlan" kérdéseket és teljessé teszik a választások törvényi feltételrendszerét. Úgy fogalmazott: kiemelten fontos, hogy a választásokat követően annak demokratikus módját ne érhessék jogos bírálatok, ennek érdekében a törvényjavaslatok kellő garanciákat tartalmaznak a választási eljárás tisztességes lebonyolításának biztosítására. Ilyen garanciális elemnek nevezte az államtitkár a választókerületek kialakítását a 10 ezer lakos feletti településeken, amelyhez a javaslat elfogadása esetén a helyi választási iroda véleményét is ki kell kérni és amely ellen biztosított a jogorvoslati fórum is. Ismertette azt is: a javaslat a nemzetiségi választásokkal kapcsolatban is tartalmaz garanciális elemeket. Példaként említette, hogy a nemzetiségi választásokon megfigyelőket alkalmazhatnak a jövőben.

Répássy Róbert elmondta: a választási eljárás nyilvánosságával kapcsolatban eddig megfogalmazott bírálatok elsősorban a választási adatok közzétételére, illetve a külhoni szavazatok ellenőrzésére és megszámlálására vonatkoztak, de a most tárgyalt indítvány ebben a témában is garanciákat tartalmaz. A kampányfinanszírozással kapcsolatos garanciákról szólva Répássy Róbert elmondta: az állami támogatások kizárólag kampányidőszakban és kampányköltségekre használhatók fel, mindezt ráadásul bizonylatokkal kell majd igazolniuk a jelölő szervezeteknek. Kiemelte: a választási eredmények jogerőre emelkedése után 15 napon belül be kell nyújtania a jelölő szervezeteknek az elszámolásukat és ha ezek nem felelnek meg az előírásoknak, akkor az állami támogatás kétszeresét kell visszafizetniük.

Répássy Róbert szerint aki objektíven szemléli az új szabályokat az megállapíthatja, hogy azok átláthatóvá, elszámoltathatóvá teszik a pártokat, ráadásul egységes elvek alapján, az esélyegyenlőség biztosítása mellett, egyenlő mértékben kaphatnak támogatást, függetlenül attól, hogy az előző választásokon milyen eredményeket értek el.

Az államtitkár a kormány támogatásáról biztosította a javaslatokat és ugyanezt kérte az Országgyűléstől is.

(MTI-fidesz.hu)