Külföldi érdeklődés az Ős-Dráva program iránt
2013. május 23., 17:56
Felelős közösségek címmel nemzetközi konferenciát tartanak az Ormánság felvirágoztatását célzó Ős-Dráva programról, komplexitására külföldi szakemberek is felfigyeltek. Tiffán Zsolt, a projektért felelős kormánybiztos, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a 180 percben elmondta, egy-két hónapon belül elkezdődik annak a látogatóközpontnak az építése, amely ökoturisztikai szolgáltatást nyújt a Dráva egyik mellékágánál: a centrumhoz tanösvények, állatbemutató telep és kerékpárutak kapcsolódnak majd, aminek új munkahelyeket is velejárói.

Többévnyi előkészület után látványosabb szakaszához ért az Ős-Dráva program azzal, hogy egyre több eleme jut a kivitelezés fázisába. A munka során revitalizálják a vizes élőhelyeket, valamint vízkormányzási rendszer kialakításával segítik a folyó menti turizmust és a mezőgazdaság fellendülését.

A politikus azt is elmondta, a program negyvenhárom települést foglal magába, és majdnem mindegyik helységben vannak olyan közmunkások, akik az Ős-Dráva program keretében dolgoznak. Ez 420 fős állomány, ami természetesen nem oldotta meg teljes egészében a térség munkanélküliségi problémáit, de elindultak azon az úton, hogy az embereket vissza tudják vezetni az állandó munka világába – fogalmazta meg a politikus.

Az Ős-Dráva program komplett vidékfejlesztési program, amelynek több alappillére van: a vízrendezés, a tájhasználatváltás, az állattenyésztés, feldolgozás, az ehhez társuló élelmiszer-ipari tevékenység, a megújuló energiák, az ökoturizmus és a humánerőforrás-fejlesztés. Olyan átfogó projektről van szó, amelyre, éppen komplexitása miatt, már külföldi szakemberek is felfigyeltek, így a programhoz nemzetközi konferencia is kapcsolódik. A Felelős közösségek című tanácskozás célja, hogy a tudományos élet képviselői jobban megismerjék a programot.

A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az Ős-Dráva program megújítja a folyó menti Ormánságot, az eredmények fenntartói pedig a helybeliek lesznek, ezért rendkívül fontos, hogy a projekt minden mozzanatáról tudjanak, amihez jó kommunikáció kell. Tiffán Zsolt hozzátette, ahogyan halad előre a program, a környékbeli falvakban élő emberek egyre inkább kezdenek hinni benne, hogy tényleg történik valami. Vannak már vállalkozó kedvűek, akik az Ős-Dráva programjába beilleszthető turisztikai, mezőgazdasági, állattenyésztési céget indítanának el, illetve fejlesztenének.

A politikus közölte még: a tervek között szerepel, hogy a program során kisállatok kihelyezésével elindítják a háztáji gazdálkodást a térségben. Olyan elképzelés is van, hogy létrehoznak egy ormánsági turisztikai szervezetet, amely nem csak arra tenne javaslatot, milyen uniós forrásokért induljanak helybeliek a 2014-2020-as időszakban, hanem képzést is adna a vállalkozásoknak, hogy könnyebben pályázhassanak a fejlesztési pénzekért.

(hirado.hu)