Változhat a taxirendelet
2013. május 24., 09:20
Módosítaná a főváros az áprilisban elfogadott, de csak szeptembertől hatályos taxirendeletet: enyhülhet a gépjárművek korhatári megkötésére vonatkozó szabályozás.

A főváros honlapján pénteken közzétett előterjesztés szerint azokra, akiknek az április 18-ai kihirdetés napján volt engedélyük, 2014. január 15-ig nem vonatkoznának az autó korhatárára vonatkozó szabályok, január 16. és 2015. június 30. között pedig maximum 15 éves autóval is taxizhatnának. A rendeletben eredetileg szereplő 10 éves korhatári megkötést rájuk csak 2015. július elsejétől kellene alkalmazni.

Akiknek viszont a rendelet kihirdetésének napján nem volt érvényes taxiengedélyük, azok már csak 10 évnél fiatalabb autóval kezdhetnének taxizni.

A járművek teljesítményére, környezetvédelmi besorolására, csomagtartóméretére vonatkozó rendelkezéseket szintén csak 2015. július elsejével kellene alkalmazni azok esetében, akiknek április 18-án, a kihirdetés napján volt taxiengedélyük.

Változhat a szabadjelzők kinézete is, arra felül piros, alul pedig zöld LED-es állapotjelző is kerülhet, mert - mint az előterjesztők fogalmaznak - a szabadjelző nem minden esetben alkalmas arra, hogy a foglaltságot jelezze. Emellett a kombi járműveknél a csomagtér számításának eltérő módja miatt 390 literes minimális méretet határoznak meg az eredeti 430 liter helyett.

Ezeken kívül technikai jellegű módosításokat is tartalmaz az előterjesztés, ezek a matricákon lévő betűszínre, egyes matricák méretére, illetve a tarifatáblázatra vonatkoznak.

Az előterjesztésről várhatóan a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén döntenek.

A BKV a vártnál jobb üzemi eredménnyel és kisebb veszteséggel zárta 2012-t

A BKV a tervezettnél nagyobb üzemi nyereséggel és kisebb mérleg szerinti veszteséggel zárta a 2012-es évet, a cég adózás előtti vesztesége 3,2 milliárd forint volt.

A Fővárosi Közgyűlés elé beterjesztett, pénteken közzétett beszámoló adatai szerint a cég 2,9 milliárdos üzemi eredménnyel és 4,1 milliárdos adózás előtti veszteséggel számolt, ehhez képest a BKV végül 3,1 milliárdos üzemi eredménnyel és 3,2 milliárdos adózás előtti veszteséggel zárta az évet. Egy évvel korábban a cégnek 5,8 milliárdos vesztesége volt.

Az BKV adósságállománya a 2011-es 64 milliárd forint után 2012-ben 69 milliárd forintra emelkedett, amely a tervnél 925 millió forinttal alacsonyabb. A cég dolgozói létszáma 11 289 volt. A menetdíjbevételek a 2011-es 51 milliárd forint után 2012-ben 17,8 milliárdra csökkentek, mivel ezekre 2012. május 1-jétől a BKK jogosult. A beszámolóban megjegyzik: a menetdíj-bevételi tervet teljesítették, de az agglomerációs és a kerületi bevételek kissé elmaradtak a tervezettől. A cég üzemi bevétele 136,5 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 137,1 milliárdos eredményt értek el.

A cégnél az anyagjellegű ráfordítások 53 milliárd forintot tettek ki 2012-ben, szemben az egy évvel korábbi 55,9 milliárd forinttal, a személyi jellegű ráfordítások pedig 61,3 milliárd forintról 56,3 milliárd forintra csökkentek. Ezek ellenére az üzemi ráfordítás a tervezett 130 milliárd forintot mintegy 3 milliárddal túllépte, de a 2011-es 136 milliárdnál így is alacsonyabb.

Az eredményről szóló beszámoló elfogadásáról várhatóan a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén döntenek.

Jöhetnek a Budapest végződésű doménnevek

Budapest, Buda és Pest végződésű doménneveket is lehet majd regisztrálni; a vonatkozó szabályokról jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés. A testület tavaly márciusban már támogatta a Budapestre utaló végződések regisztrálását, az internettel kapcsolatos feladatokat végző Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) pedig pályázatot tett közzé, amelyen a legkésőbb szeptember végéig hirdetnek győztest.

Tarlós István főpolgármester előterjesztésében jelezte: a www.yyyyyy.budapest, www.yyyyyy.buda és www.yyyyyy.pest típusú doménvégződések értékesítését és üzemben tartását a nyertes pályázó üzleti alapon fogja végezni, a vele kötött szerződés alapján a fővárosi önkormányzat is részesül a bevételekből.

A kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a főváros és lakosságának érdekeivel összhangban álló tartalmat szolgáltat, így az adott weboldalnak egyebek mellett tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, nem hirdethet, népszerűsíthet szélsőséges ideológiákat, nem sértheti a nemzetiségeket. Budapestre utaló doménnevet nem lehet sértő kifejezésekkel, azok ragozott alakjaival párosítani, vagy a szavak tartalma alapján sértő kifejezéseket használni.

Az engedély kiadását megtagadhatják a többi között akkor is, ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van.

A szabályozás az előzetes feltételek és garanciák vállalása esetén gyors döntéshozatalt tesz lehetővé, ugyanakkor ha az elvárások nem teljesülnek - például a szolgáltatott tartalom miatt -, akkor az adott doménnév visszavonható vagy az adott weboldal elérhetetlenné tehető - olvasható az indítványban.

Napi videoanyagokkal bővülhet a Budapest Portál

Átlagosan napi egy friss videoanyaggal bővülhet a Budapest Portál, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán jóváhagyja a vonatkozó javaslatot. A www.budapest.hu oldalt 2011-ben újították meg, hogy szélesítsék a lakossági tájékoztatást; az új formátumban létrehozták a médiatartalmak publikálásának technikai és arculati feltételeit és megkezdték videoanyagok megjelentetését. A portált a Városi Televíziózással Budapest Fejlődéséért Alapítvány eszközökkel és szolgáltatásokkal támogatta, s a továbbiakban is jelentős részt tud vállalni szakembereivel abban, hogy rendszeresen, naprakész médiatartalmak legyenek az oldalon.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes javaslata szerint az idei költségvetésben a videocsatorna nevű feladatra betervezett 45 millió forint az alapítványnak adnák vissza nem térítendő működési támogatásként. Az alapítvány egy 60 négyzetméteres városházi helyiséget is kapna és a feladat ellátásához szükséges mértékben használhatná a Főpolgármesteri Hivatal informatikai rendszereit.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: átlagosan napi egy friss videoanyagot töltenek fel a portálra.

(MTI-fidesz.hu)