"Nem brüsszeli vállveregetés a fontos nekünk, hanem az itt élők"
2013. május 24., 12:14
A debreceni befogadóállomás minden lakójának megvizsgálják szeptember 1-jéig a tartózkodási körülményeit, és október 31-ig végleges döntés születik arról, hogy maradhatnak-e az állomáson - közölte Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő pénteken Debrecenben.

A politikus a befogadóállomás bejáratánál tartott sajtótájékoztatón elmondta: az összevont (tartózkodási és munkavállalási) engedély iránti kérelem szigorítása a parlament döntése szerint július 1-jén lép életbe.

Ezt követően szeptemberig a befogadóállomás mintegy 950 lakójának áttekintik a helyzetét, megvizsgálják, hogy még mindig fennállnak-e azok a körülmények, amelyek miatt jogos az ottani tartózkodásuk. Ezen kívül a folyamatban lévő ügyeket is gyorsabban fogják lezárni és október végéig meghozzák a döntéseket - ismertette, jelezve, hogy minden bizonnyal sokakat máshová helyeznek át.

Tasó László véleménye szerint a jelenlegi szabályozás 2007-es meghozatalakor a döntéshozók sokkal szabadabb mozgást és kevesebb kitoloncolást tettek lehetővé a főleg illegálisan Magyarországra érkező migránsoknak, mint a legtöbb uniós tagország.

"Mi azonban nem akarunk eminens diákok lenni, nem brüsszeli vállveregetés a fontos nekünk, hanem az itt élők" - fogalmazott a kormánypárti képviselő, megjegyezve, hogy ők a mostani helyzet kezelésével tulajdonképpen az előző kormányok hibáit orvosolják.

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő az MTI kérdésére elmondta: kezdeményezték a belügyminiszternél, hogy vizsgálja meg a befogadóállomás áthelyezésének lehetőségét.

Közlése szerint rövid távon a rendőri jelenlét növelésével, október végéig az egyéni döntések meghozatalával, hosszú távon - akár évek múlva - azonban akár a befogadóállomás elköltöztetésével kívánják rendezni a problémákat.

Pósán László kitért arra, hogy például Olaszország és Franciaország a hozzájuk érkező - egyébként uniós állampolgár - román cigányokat egyszerűen kitoloncolta. Magyarország ezzel szemben még az illegális migránsokkal szemben is ez EU és az ENSZ ide vonatkozó szabályainak betartásával kíván eljárni - tette hozzá.

Idén januártól az uniós jogharmonizáció miatt megváltozott a menekültstátust kérőkkel kapcsolatos eljárási szabály. Ennek értelmében a menekültstátusért folyamodó határátlépők nem utasíthatóak ki, és nem is lehet őket őrizetbe venni az eljárás idejére, hanem azonnal a befogadóállomásokra kerülnek.

Ennek következtében Debrecenben év eleje óta mintegy háromszorosára nőtt a menekültek száma. A Sámsoni út környékén a kialakult helyzet ellen a Jobbik fáklyás felvonulást is tartott, illetve a debreceni közgyűlésen is téma, hogy a környéken élők egyre veszélyesebbnek érzik lakóhelyüket.

(MTI-fidesz.hu)