NGM: kedvezően változtak az adatok
2013. május 29., 13:27
A Nemzetgazdasági Minisztérium is kiemeli, hogy kedvezően változtak mind a foglalkoztatási, mind a munkanélküliségi adatok.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint az idén február-áprilisban 476 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 11,0 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. Az állástalanok aránya egy év alatt 0,5 százalékponttal csökkent. Február-áprilisra 8 ezerrel, 3 millió 869 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a 15-64 éves népesség foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai szerint.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára az MTI-nek elmondta: bízik benne, hogy tartós lesz a munkanélküliség csökkenése, emellett kedvezőnek nevezte, hogy mind a férfiak mind a nők között kevesebb az állástalan az előző év azonos időszakával összehasonlítva. Kiemelte: az, hogy a foglalkoztatottság a munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan emelkedett, azt mutatja, hogy a bővülés nemcsak az inaktívak számának csökkenéséből, hanem az állástalanok számának mérséklődéséből is fakad. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottak számának 58 ezres növekedése jelentősnek mondható, különösen azt figyelembe véve, hogy a tavalyi bázis is magas volt.

Éves összevetésben utoljára 2006-ban nőtt hasonló mértékben a foglalkoztatottak száma - mondta Czomba Sándor, hangsúlyozva, hogy az 58 ezres bővülés nagy része - 55 600 - a teljes munkaidőben dolgozók számának emelkedéséből adódik. Szólt arról is, hogy nőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkező foglalkoztatottak száma, ami a fiatalok elhelyezkedését segítő programok eredménye, míg az általános iskolai végzettséggel rendelkezők foglalkoztatásának növekedését a közfoglalkoztatás segítette.

(MTI-fidesz.hu)