Balog: Nyitottak vagyunk a kulturált párbeszédre és vitára
2013. június 1., 10:33
Az oktatásért felelős miniszter is elítélte a Hallgatói Hálózat akcióját. Balog Zoltán a Hír Televízió P8 című műsorában azt mondta: hasonló eset a jövőben nem fordulhat elő, a tárca illetékes munkatársainak már ki is adta az utasítást. A miniszter ugyanakkor jelezte, hogy a kulturált párbeszédre és vitára továbbra is nyitott.

A Hallgatói Hálózat tagjai péntek délelőtt nyomultak be az oktatási államtitkárság épületébe. Az oktatásért felelős miniszter a hír televízió P8 című műsorában elfogadhatatlannak nevezte az egyetemisták akcióját. „Én kiadtam azt az utasítás, hogy a jövőben ilyen nem fordulhat elő. Csak olyan emberekkel állunk szóba, akik normális körülmények között betartva – azokat a szabályokat, aminek egyébként a keretében meg lehet szólítani a minisztériumot – úgy fordulnak hozzánk” – jelentette ki Balog Zoltán.

Balog Zoltán elmondta véleményét a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló brüsszeli javaslatról is. „Azt látjuk, hogy, amikor objektív ügyekről van szó és objektív döntéseket kell hozni, akkor ezek számunkra kedvezőek” – mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta: az uniós eljárás megszüntetése mellett gazdasági növekedés is kell a pedagógusok bérének rendezéséhez. „Ilyen közel még nem álltunk, ahhoz, hogy az életpályát bevezessük, ami egy nagyon komoly dolog, hiszen egy nagyon kemény reformot hajtottunk végre az iskola rendszerben. Sokak érdeksérelmére sokaknak nagyon nehéz feladatot szabtunk ki, tehát úgy gondolom, hogy úgy méltányos, hogy ezeknek az embereknek most egy olyan új bérrendszere legyen, aminek köszönhetően 30-40 százalékkal több jövedelmük lesz mint eddig volt.” Balog Zoltán hozzátette: pontosan a második negyed év gazdasági adatai után lehet meghatározni, hogy a pedagógusok közül kik és mennyivel kaphatnak magasabb fizetést.

(mno.hu)