Martonyi János: Ez kielégítő megoldás
2013. június 7., 15:04
Kikerül az alaptörvényből az passzus, amely szerint ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság, az Európai Bíróság vagy más nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására - jelentette be a külügyminiszter.

Martonyi János pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: az Európai Bizottság kifogásolta, hogy külön hivatkoznak az európai és más nemzetközi bíróságokra, ezért törlik a vonatkozó részt. Ehelyett a gazdasági stabilizációról szóló törvénybe iktatnak be egy olyan rendelkezést, amelynek értelmében ha váratlan pénzügyi kötelezettsége támad az államnak, amire a költségvetés nem nyújt fedezetet, hozzájárulást szab ki - mondta.

A tárcavezető szerint ez "kielégítő megoldás", mert kiesik a hivatkozás a bíróságokra.

Kikerül az alaptörvényból a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetősége, más megoldást kell találni a bíróságok aránytalan terhelésének kezelésére - mondta Martonyi János. A magyar diplomácia vezetője közölte: az ügyek áthelyezésének intézményét "kiveszi a rendszerből a kormány", törlik az alaptörvényből az erre vonatkozó részt. Bár egyes ügyek elhúzódása elfogadhatatlan, megfelelő szervezeti és szerkezeti átrendezéssel igyekszik megoldani a kormány a helyzetet - fejtette ki.

Mint mondta, erre az Európai Bizottság korábbi kifogásai miatt tesz javaslatot a kormány.

Nem veszik ki a korlátozások alól az európai parlamenti (EP-)választási kampányokat, azok szabályozása hasonló marad a magyar parlamenti választásokéhoz - jelentette be Martonyi János.

A külügyminiszter hangsúlyozta, az ügyben az Európai Bizottság érdeklődött, miközben az uniós végrehajtó testület "nyilvánosan és egyértelműen" azt az álláspontot foglalta el, hogy ez a kérdés nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, a tagállamok az ezzel kapcsolatos döntéseiket szabadon hozzák meg.

Az ügyben marad az alaptörvény rendelkezése, mert nem lenne értelme a magyar és EP-választási kampányok eltérő kezelésének - mondta Martonyi János.

(MTI-fidesz.hu)