Az MNB és a PSZÁF összevonása a pénzügyi stabilitást erősíti
2013. június 11., 12:45
Az elmúlt évek bankválsága miatt számos európai ország döntött úgy, hogy nemzeti bankjukat és a pénzügyi felügyeletet összevonják. Magyarország is ezt a példát kívánja követni - közölte kedden a Fidesz-frakció.

Mint írják, a PSZÁF és az MNB összevonása erősíti a pénzügyi rendszer egészének stabilitását. Javulnak a döntés-előkészítés feltételei. Összességében szélesebb eszköztár áll majd a jegybank rendelkezésére a pénzügyi válsághelyzetek megelőzésére - hívják fel a figyelmet.

A tervek szerint az MNB átveszi a klasszikus felügyeleti funkciókat a PSZÁF-tól, és ezzel az utóbbi megszűnik. Így egy hatékonyabb és modernebb bankfelügyeleti rendszer jön létre. Ha az egyesítést a korábbi kormányok már végrehajtották volna, akkor ma kevesebb magyar család küzdene devizacsapdával. Az új megoldás a hitelfelvevőt és a betétest is védi - ismerteti a közlemény.

A dokumentum szerint a zárószavazására addig nem kerül sor, amíg az Európai Központi Bank nem véleményezi az összevonásról szóló javaslatot. Pozitív véleményre számítunk, hiszen az EKB mai elnöke – még olasz jegybankelnökként – maga hozta létre az ottani egyesítést - írja a Fidesz-frakció.

Ahogy azt az ország eddigi teljesítménye mutatja, a Gyurcsány-Bajnai-szövetség az, amely alkalmatlan az ország pénzügyi, gazdasági és társadalmi irányítására. A baloldal szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikájával tönkretette, eladósította és pénzügyileg teljesen kiszámíthatatlanná tette az országot - zárul a közlemény.

(fidesz.hu)