Americanus Viator
2013. június 12., 08:37

Szentmihályi Szabó Péter: Scheppeléről eszembe jut a Scotus Viator álnéven publikáló brit politikai aktivista és történész, Seton-Watson (1879–1951), akinek rögeszméje lett az Osztrák–Magyar Monarchia „rab népeinek” felszabadítása, és a The Spectator című angol lapban mindent elkövetett, hogy a gonosz magyarokkal szemben felmagasztalja a cseheket, szlovákokat, románokat és szerbeket. Első nagy műve a Faji problémák Magyarországon (1908) volt, majd Masaryk barátjaként tanácsaival szolgálta a hazánk szétdarabolásában érdekelt utódállamokat. Ha Scotus Viator ma is élne, bizonyára örömmel folytatná munkásságát, akár Paul Krugman „vendégrovatában”, amely az Egy liberális lelkiismerete címet viseli a The New York Times-ban. Ne nyissunk arról vitát, van-e egy liberálisnak lelkiismerete! Az viszont egészen bizonyos, hogy meggyőzésük reménytelen, gyűlöletkampányuk alapja olyan előítélet, amely már évszázados múltra tekinthet vissza. Ha elismernék, hogy ostobaságokat írnak, kinevetnék, sőt ki is közösítenék őket. Bűnünk, hogy egyáltalán még létezünk, számukra megbocsáthatatlan. Kim Lane Scheppeléről egyébként az ATV egyik bölcse a cikk méltatása után megjegyezte, hogy a professzor fontos ismeretterjesztő szerepet tölt be Magyarországról Amerikában. Tiszta Americanus Viator.

(Magyar Hírlap, 2013. június 12.)