Antipolitika és teaillat
2013. június 12., 08:53

S. Király Béla: Konrád továbbra is képviseli azt a főáramot, amely a magyar politikai gondolkodást jellemezte a rendszerváltás első évtizedében. Generációjának többsége - akiknek nagy hangja volt akkoriban - az emancipatorikus politikafelfogás híve volt. Ennek lényege a hatalomkorlátozás, a demokratizálás, az egyenlőség, az emberi jogok érvényesülése, amelyek egy normatív-kritikai megközelítés megalapozását szolgálják. E felfogás szerint a hatalom, a politika valami különleges vagy "mesterséges" dolog, amely alól az egyént, illetve a társadalmat fel kell szabadítani. Konrád a politikát az egyéni szabadság, illetve a társadalom alá kívánja rendelni, és fennen hirdetett felfogásához tehetsége és hálózati kapcsolatai révén nagy külföldi helyeslőkórust tud szervezni. Épp olyan jogosult a létezésre és Európa-szerte érvényesül is viszont egy másik politikafelfogás, amelyet a szakirodalom guvernamentalistának nevez. Ez utóbbi számára minálunk nem nyílt kellő tér, de a mai kormányt támogató pártszövetségben ennek a felfogásnak kell érvényesülnie. A guvernamentalista politikafelfogás a hatalomhoz, a politikához, mint valami természetes dologhoz viszonyul, hiszen a mások feletti hatalomra törekvés az emberi természethez tartozik.  Ezért a politika megszüntethetetlen és a társadalom más létszféráival szemben autonómiával bír.

(Magyar Nemzet, 2013. június 12.)