ajánlott oldalak

Mérlegen a sajtó- és médiaszabadság a világban

Cenzúrázott szövegek, betiltott lapok és TV-állomások, szólás-szabadságukban korlátozott bloggerek, korlátozott és ellenőrzött internet, bebörtönzött, kivégzett újságírók, és a média mögött álló korlátozó, elnyomó rendszerek propagandáikkal. A sajtó és médiaszabadság mérlege a világban lesújtó az Európai Parlament jelentése szerint. Sőt, nem csupán Európán kívül, éppen ezért egységes médiastratégiát sürget az EP. De lehet-e korlátlan a média, a médiahatalom? Hol vannak a hatalom korlátai és ellenőrzői demokráciákban és nem demokratikus rendszerekben? Schöpflin György plenáris felszólalásában a médiahatalom pozitív és negatív oldalára hívta fel a figyelmet, rámutatva, hogy a médiaszabadság elengedhetetlen feltétele a jól működő demokráciának, valamint arra a hiátusra, ami a médiahatalom elszámoltathatóságát és átláthatóságát jellemzi.
Létrehozva: 2013. június 13., 12:53
nyomtat küld

"A média és sajtószabadságról szóló jelentés nem foglalkozik azzal, hogy mi történik akkor, amikor a hatalommal járó felelősség mellőzésével gyakorolja hatalmát a média - például a közvélemény-formálás hatalma, és a kvázi-bírói minőségben működő hatalom tekintetében" - bírálta az EP-jelentést a fideszes EP-képviselő.

Schöpflin szerint a civil társadalom fenntartásában és információval való ellátásában valóban komoly szerepe van a médiának olyan országokban, ahol nincs demokrácia vagy ahol a demokráciát támadások érik. "Azonban az erős demokratikus infrastruktúrával rendelkező társadalmakban más a helyzet, és a médiának a felelősség kiemelten magas standardjainak megfelelően kell eljárnia, pontosan azért, mivel demokratikus környezetben működhet" - hangsúlyozta a média eltérő szerepét Schöpflin.

Az EP-képviselő aggodalmának adott hangot az újságírás megváltozott szerepéről a demokratikus társadalmakban. "Kevésbé megbízhatóvá, kevésbé elkötelezetté vált az eredeti, oknyomozó újságírás mellett, továbbá elvesztette motivációját a leírás és értékítélet közötti éles különbség megtartásában." A médiahatalom folyamatos és állandó terjeszkedése, továbbá demokratikus úton való működésének erodálódása miatt is, Schöpflin szerint minden ok megvan arra, hogy a média is a demokrácia szabályai alá kerüljön, amit a politikai szereplőinek ellenőriznie és figyelemmel kell kísérnie.

(EPP-HungarianPress)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ