A HM kidolgozta az új életpályamodell tervét
2013. június 17., 08:42
Hende Csaba honvédelmi miniszter az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn azt mondta: Magyarországon a rendszerváltás óra különösebb koncepció nélkül évről évre változtatta a honvédség diszlokációját, szervezetét, létszámát, bizonytalanságot keltve az állományban.

Példaként említette a szombathelyi Savaria Gépesített Lövészdandárt; mint mondta, egyszer felújították a laktanyát, majd a következő évben bezárták, több száz katonát 40 évesen nyugdíjba küldtek, közülük sokan beálltak tartalékos katonának. Ez történt Tapolcán és Nagytarcsán is – tette hozzá. Kell egy koncepciózus hadseregszervezés - emelte ki a miniszter, hozzátéve: a 10 éves haderőfejlesztési tervet a NATO is visszaigazolta.

Aki most belép a rendszerbe, az akár vezérkarfőnökségig is érhet, azonban törvényszerű, hogy ki kell válni egyes embereknek. Azonban a kiszámíthatóság része, hogy annak, aki önhibáján kívül kikerül a honvédségből - évente 200 ember -, azoknak támogatást nyújtanak képzéssel, és garantált módon közszolgálati állásba is helyezik – fejtette ki Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter a Magyar nemzetnek korábban adott interjúban egyébként kifejtette, hogy a kormány emelheti a katonák illetményét. A szaktárca kidolgozta ugyanis az új életpályamodell tervét, amelynek egyik elemeként az állományból kiválni kényszerülő katonáknak garantált munkavállalási lehetőséget biztosítanának.

(hirado.hu)