FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
"Ezt a csatát megnyertük"
Az, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart, mostantól kezdve nemcsak a kormány mondja, hanem „a velünk gyakran nem túl barátságos, számos kérdésben a véleményünket nem osztó külső szereplő”, az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, az Ecofin luxembourgi döntésére reagálva.
Létrehozva: 2013. június 21., 14:48 | Utoljára frissítve: 2013. június 21., 16:06

A túlzottdeficit-eljárást a mai napon Magyarországgal szemben megszüntették. 2004-ben léptünk be az unióba, és egészen a mostani kormány munkájának megkezdéséig egyszer sem sikerült teljesíteni azt, amit a belépéskor vállaltunk, ezért bennünket folyamatosan elítéltek és szégyenpadra ültettek. Miután Magyarország egy komoly ország, és van bennünk büszkeség, önmagában ez a megbélyegzés is bántott bennünket, de az önérzeten túlmenően az eljárás folyamatos fenyegetést jelentett abból a szempontból, hogy hazánktól pénzeket vonhatnak el – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, ezt a veszélyt a mai napon sikerült megszüntetni.

Ezt a csatát megnyertük - jelentette ki az előző gondolathoz kapcsolódóan a miniszterelnök, aki szerint az, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart, mostantól kezdve nemcsak a kormány mondja, hanem „a velünk gyakran nem túl barátságos, számos kérdésben a véleményünket nem osztó külső szereplő”, az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa is.

Az eredmények megvannak, bizonyítottak, és ezért bizalom van ismét Magyarország iránt – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta, úgy tették rendbe a magyar pénzügyeket és a költségvetést, hogy idén reálbér-növekedés van Magyarországon, ami azért lehetséges - a gazdaság teljesítményén túl - , mert a szakszervezetekkel tavaly év végén megállapodtak arról, hogyan és miként állapítsák meg a minimálbért, és ezt hogyan vezessék át a többi bérre nézve. A szakszervezetekkel és a munkaadókkal közösen kialakított minimálbér-megállapodás eredményeképpen létrejött a reálbér-növekedés Magyarországon - húzta alá Orbán Viktor.

Mint mondta, ehhez rezsit is kellett csökkenteni, hogy a fizetések értéke megemelkedjen. A rezsicsökkentés politikája kulcseleme a magyar gazdaságpolitikának, amit folytatni fogunk a jövőben is – szögezte le a miniszterelnök, aki a mai napot „szép, fontos és komoly napnak” nevezte Magyarország számára. Visszaszereztük az önbecsülésünket, megkaptuk az elismerést és a bátorítást Magyarországon kívülről is, hogy folytassuk a gazdaságpolitikánkat – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint mindeddig egy dolog hiányzott: hogy legyen gazdasági növekedés, ami ebben a negyedévben megindult. Jó pályán vagyunk, ezt már csak tartanunk kell – mondta a kormányfő.

Történelmi vitát sikerült lezárni a földtörvénnyel

Ma egy érdekes kulturális jelenségnek lehettünk tanúi a parlamentben – jelentette ki Orbán Viktor a földtörvény zárószavazását érintő kérdésre. A miniszterelnök köszönetet mondott a Fidesz-frakció tagjainak és Rogán Antal frakcióvezetőnek, hogy nem ültek fel az ellenzéki provokációnak. Minden előterjesztést megszavaztunk, a törvény létrejött, és megyünk tovább azon az úton, amelyre felhatalmazást kaptunk a választóktól – mondta a kormányfő, aki szerint „felesleges provokálni a parlamenti többséget, mivel ezzel nem lehet eredményt elérni.”

Ez a jogszabály radikálisan visszaszorítja a nagybirtokot, előidézi azt az állapotot, amit célként tűztünk ki magunk elé: hogy Magyarországon a termőföldnek legfeljebb húsz százaléka legyen nagybirtok formában művelve, a többi kis- és középbirtok legyen – mondta földtörvény tartalmi elemeiről szólva Orbán Viktor. Szólt arról is, hogy garanciát akartak arra, hogy Magyarországon a magyar termőföldet magyar gazdák műveljék meg. Hangsúlyozta, erre a földtörvény egyértelmű biztosítékot ad.

Aki azt akarja, hogy Magyarországon az élethivatásszerűen mezőgazdaságból élő kis- és középgazdák domináljanak az agráriumban, annak jó oka volt a törvény megszavazására. Én büszkén tettem meg – fogalmazott a kormányfő, aki úgy vélte, a mai nappal egy 100-150 éves vitát sikerült lezárni a magyar gazdaság és társadalomtörténetben. A nagybirtokot a mai napon sikerült visszaszorítanunk, a termőföldet sikerült magyar kézben tartanunk. Nagy siker ez tartalmi értelemben is – mondta Orbán Viktor.

Szövetségesünknek tekintjük Törökországot

Törökországot Magyarország szövetségesének tekinti katonapolitikai értelemben is, hiszen NATO-tagok vagyunk mindketten, de politikai értelemben is. Sok sikert kívánunk Törökország kormányának ahhoz, hogy stabilizálja a helyzetet, és folytathassa azt a munkát, amit megindított, és amellyel Európa egyik legsikeresebb országává vált az elmúlt években – jelentette ki Orbán Viktor a török belpolitikai helyzetet érintő kérdésre válaszolva.