FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Egy járommal kevesebb
Egyszer majd talán megírja valaki ennek is a történetét – jegyezte meg ironikusan a minap Orbán Viktor annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság bejelentette: Magyarország esetében is javasolja az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.
Létrehozva: 2013. június 22., 11:00 | Utoljára frissítve: 2013. június 22., 15:30

Ahogy várható volt, az Ecofin döntése tegnap az előzetes brüsszeli ajánlást erősítette meg. Lekerültünk az uniós szégyenpadról, nem fenyegethetnek minket a támogatások elvonásával, és ami a legfőbb: kénytelen-kelletlen, de elfogadták a 2010 óta regnáló új magyar gazdaságpolitika létjogosultságát. Komoly győzelmet arattunk tehát. Persze nem azért, mert sikerült teljesítenünk azt, amit az államháztartási hiány terén az EU-tagság előírt nekünk.

Az ütközetet azzal nyertük meg, hogy a költségvetési lyukak betöméséhez nem a szokásos, a nemzetközi szervezetek által ajánlott, lakosságot érintő megszorításokkal teremtettük elő a fedezetet, hanem a közteherviselés radikális átrendezésével. Azt az utat választotta a kabinet, amit más még nem merészelt: a multinacionális nagytőke és a befektetők érdekeivel szemben, az általuk előállított profit érezhető megcsapolásával növelte a büdzsé egyensúlyát helyreállító államháztartási bevételeket.

A teljes írás elolvasható az mno.hu oldalon.