Fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatnunk
2013. június 22., 11:18
A kormány azzal számol, hogy a jövőben a túlzottdeficit-eljárással próbálja sakkban tartani Magyarországot az Európai Bizottság – nyilatkozta a Lánchíd Rádiónak Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint a cél az, hogy legfeljebb 2,9 százalék legyen a költségvetés hiánya és a gazdaság növekedési pályára álljon több munkahely és beruházás megteremtésével. Varga Mihály szavai szerint azonban Brüsszel a jövőben sem lesz megengedőbb hazánkkal szemben. „Ez történik jelenleg Máltával is, tavaly kiengedték az eljárás alól, de idén 3,3 százalékos hiánya miatt visszakerült alá. Ezt mi nem engedhetjük meg magunknak, erre nekünk nincs mandátumunk, ezért fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatnunk, amely nem engedi az országeladósítást, a nyakló nélküli költekezést, ami 2010 előtt történt” – mondta.

Az Ecofin ülésén az országspecifikus jelentések is szóba kerültek. Ebben továbbra is vita van a bizottság és a magyar kormány között, Brüsszel ugyanis még mindig vitatja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Varga Mihály szerint ebben a kérdésben hazánk akár a vétójogával is élhet. „Nagyon komoly munka zajlik még a magyar diplomácia részéről, hogy megértessük az érveinket és hogy el tudjuk fogadtatni, hogy Magyarországon semmi nem veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.”

Varga Mihály arról is beszélt, hogy ismét azzal a váddal illették Magyarországot, hogy az igazságszolgáltatás a kormány oldalán áll és a bírók elfogultan döntenek. Olli Rehn, az EB gazdasági-pénzügyi alelnökének aggályait a nemzetgazdasági miniszter cáfolta és visszautasította. Mint fogalmazott: az uniós politikus semmilyen konkrétumot nem tudott felmutatni. „A bírák nyugdíjazása és az ügyáthelyezés terén megtettük a szükséges lépéseket. Az üzleti környezet befolyásolása esetében pedig fel sem merülhet, hogy ezen a területen a kormány nyomást gyakorolna bírákra.”

(mno.hu)