Földtörvény: Rogán a jogszabály aláírását kéri az államfőtől
2013. június 22., 17:15
Nyílt levél Áder János köztársasági elnök úrnak

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A tegnapi napon az Országgyűlés elfogadta az új földtörvényt, amely történelmi lépést jelent a magyar föld védelmének érdekében. Születését több mint egy esztendős, széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés előzte meg. Ez az uniós normáknak is megfelelő jogszabály hatékonyan tudja megakadályozni, hogy Magyarországon külföldiek földet szerezhessenek. A törvény értelmében csak a helyi földbizottságon keresztül, a helyi gazdák engedélyével vehetnek külföldiek földet, és csakis azok, akik rendelkeznek a megfelelő végzettséggel, élethivatásszerűen foglalkoznak földműveléssel és helyben laknak.

A most elfogadott törvény célja, hogy a nagybirtokokkal szemben végre előnyhöz juthassanak a családi gazdaságok. Magyarországon jelenleg a megművelt földterületek 50 százaléka nagybirtok és 50 százalék családi birtok. Ez a törvény az arányt 20-80-ra változtatja a családi birtokok javára.

Ahogyan Elnök Úr is értesülhetett róla, sajnos a pénteki zárószavazást olyan események zavarták meg, amelyek nem méltóak az Országgyűléshez. A rendszerváltozás óta hasonlóan súlyos rendzavarási kísérletre nem volt példa a Parlament falai között. A Jobbik, amely korábban maga kérte a név szerinti szavazást a földtörvényről, a házszabállyal visszaélve, botrányos viselkedéssel gátolta azt. Az ülés levezető elnöke ellen erőszakkal fellépve akadályozták meg a jobbikos képviselők, hogy név szerinti szavazással születhessen döntés a jogszabályról. A Fidesz és a KDNP frakciója nyugodt erőként viselkedett, lehetőséget adva a Jobbiknak, hogy befejezze a rendzavarást, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. Ezt követően az Országgyűlés a házszabálynak megfelelően lebonyolította az ülést, és befejezte a szavazásokat.

Arra szeretném kérni Elnök Urat, hogy erősítse meg aláírásával a pénteken, házszabálynak megfelelő keretek között elfogadott új földtörvényt, amely végre valódi védelmet nyújt a magyar föld és a magyar gazdák számára.

Tisztelettel:

Rogán Antal