Szárazföldi és vízi-túraútvonalakat adtak át a Nagyberekben
2013. június 23., 16:33
Balatonfenyves-Pálmajorban a Nagyberek különösen védett Fehérvízi-lápját is érintő, mintegy 52,7 kilométer hosszú gyalogos, kerékpáros és nordic walking turista-útvonalakat, turista pihenőházat és kerékpárszállító kisvasút-kocsit avattak szombaton Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételével.

A projekt részeként lehetővé vált a vízitúrázás is a Nagyberek csatornahálózatán kölcsönözhető kajakokkal, kenukkal. A kizárólag vezetővel igénybe vehető szárazföldi és vízi túrútvonalakon eligazító és a Nagyberek élővilágát bemutató információs táblákat helyeztek el, pihenőhelyeket alakítottak ki, és két helyen "kulcsos ház" nyújt lehetőséget hosszabb pihenésre.

A fejlesztést a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület hajtotta végre uniós támogatással, egy 50 millió forintos projekt részeként. A túraútvonalak kialakításához hozzájárult az érintett állami terület kezelője, a helyi egyesülettel együttműködő és a turisztika iránt szintén elkötelezett Hubertus Agráripari Bt. Az új útvonalak a nyári szezonon kívül is látnivalókat kínálnak az ökoturizmusra, vagy madármegfigyelésre fogékony turistáknak.

Lombár Gábor polgármester az avatóünnepségen hangsúlyozta, az új fejlesztések erősítik, elérhetővé teszik és népszerűsítik a szomszédos települések turisztikai attrakcióit is, köztük Csisztafürdőét.

Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: amikor abbahagyta a dohányzást, elkötelezte magát a kerékpározás mellett. Tavaly és idén is Balatonfenyves vendégei voltak katonákkal, és a "Tekerj a sereggel" akciójukban megkerülték a Balatont. Akkor ígérte meg, hogy részt vesz a Nagyberek túraútvonalainak és a balatonfenyvesi kisvasút felújított kerékpárszállító kocsijának avatóünnepségén Pálmajorban, ahová a vendégek egy része kerékpárral érkezett, majd az új szolgáltatásként kerékpárt is szállító kisvasúttal utazott tovább.

A MÁV-Start Zrt. által üzemeltetett kisvasút egész évben menetrendszerűen közlekedik Balatonfenyves-Somogyszentpál között, átszelve a Nagyberket.

Balatonfenyves Turisztikai Egyesülete a támogatott fejlesztések részeként már korábban felújította a kertmoziját, és strandjaira érintőképernyős információs készülékeket telepített.

(MTI-fidesz.hu)