ajánlott oldalak

Katasztrófahelyzetekben reagáljon hatékonyabban az EU!

Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti (EP) képviselő sürgeti, hogy az unió katasztrófahelyzetekben hatékonyabban reagáljon, az EP- képviselő a közmédia jótékonysági napján vasárnap azt is elmondta, hogy a források rugalmasabb átcsoportosításáért lépett fel az EU-ban.
Létrehozva: 2013. június 23., 17:03
nyomtat küld

Pelczné Gál Ildikó a jótékonysági napon sugárzott műsorban arról beszélt, hogy bár korábban már voltak lépések az uniós rendszer javítására, az még mindig nem elég hatékony, az utólagos finanszírozás miatt éppen akkor nem használhatók fel a források, amikor arra a legnagyobb szükség lenne.

A fideszes EP-képviselő kezdeményezésének célja, hogy legyen lehetőség a források átcsoportosítására árvízi védekezéshez, kártalanításhoz, védvonalak építéséhez, erősítéséhez. Mindezt szerinte a lassú jóváhagyási procedúrák mellőzésével, a források nemzeti hatáskörben történő felhasználásával kellene megvalósítani.

Pelczné Gál Ildikó a közmédia jótékonysági műsorában elmondta, hogy az ügy érdekében német képviselőtársai támogatásával vitanapot kezdeményezett, amelyet az EP július 2-i ülésén tarthatnak.

A képviselő az EP strasbourgi plenáris ülésén június 10-én már felszólította az illetékes uniós szerveket, hogy késlekedés nélkül nyújtsanak pénzügyi segítséget az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb árvizével folytatott emberfeletti küzdelemben Közép-Európa hatóságainak, lakóinak. Továbbá arra kérte az EU-t: "a jövőre nézve tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a szükséges, ugyanakkor ma még hiányzó védvonal megépítésére a források rendelkezésre álljanak".

Pelczné Gál Ildikó június 13-án tudatta: határozati javaslatának célja, hogy az EP helyezkedjen határozott álláspontra a közép-európai árvizek kérdésében. A javaslat felszólítja az Európai Bizottságot a szükséges pénzügyi források mozgósítására, az érintett tagállamok - köztük  Magyarország - megsegítésére az árvízkárok enyhítéséért. A fideszes képviselő javaslatát az EP néppárti frakciója, és az EP házbizottságában a többi frakció is támogatásáról biztosította.

A közmédia Jónak lenni jó - árvízvédelem 2013 címmel mintegy kilencórás jótékonysági műsorral jelentkezik vasárnap. Az események több részben az M1, a Duna és a Duna World tévécsatornán, továbbá az Árvízvédelmi Rádióban, valamint a közmédia egyéb csatornáin is nyomon követhetők. A műsorban rendszeresen közzéteszik azt a telefonszámot és a Nemzeti Összefogás számlaszámát is, amelyekre adományokat várnak, a képernyő alján pedig ismertetik azokat az SMS-eket, amelyekben a nézők köszönetet mondanak az árvízi védekezéshez kapott segítségért.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ