Gulyás: Szánalmasnak tartom az MSZP próbálkozását
2013. június 27., 08:54
Az elmúlt két és fél évben számtalan olyan eset volt, amikor a kormány a velencei bizottság, vagy az Európa Tanács, vagy az Európai Bizottság véleményére tekintettel akár még a saját jobb belátása ellenére is képes volt törvényt módosítani – mondta a Ma reggelben Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A politikus példaként említette, hogy módosították a polgári peres eljárásról és a büntetőeljárásról szóló törvényt, kivéve abból az ügyáthelyezés lehetőségét annak ellenére, hogy ez más európai országban is létezik.

Elismerte ugyanakkor, hogy a jogi kötőerő nélküli, akár velencei bizottsági véleményt nem kell minden pontján szó szerint lemásolni, mert Magyarországnak semmilyen ilyen jellegű kötelezettsége nincsen. Beszélt arról is: attól, hogy a különadó kivetését nem tartalmazza az alaptörvény, a kormány bármikor élhet ezzel a lehetőséggel. És azt nem csak az emberekre, hanem mondjuk a gazdasági társaságokra is ki lehet vetni.

Kiemelte: a szoros megfigyelés gyakorlatilag semmit nem jelent, ez az Európai Unió összes tagállamára érvényes. Szánalmasnak tartom az MSZP-nek azt a próbálkozását, hogy miután vereséget szenvednek nemzetközi színtéren egy baloldali többségű testületben, úgy tesznek, mintha egy semmitmondónak tekinthető megjegyzés összehasonlítható lenne a monitoringeljárással. Utóbbi olyan államokkal szemben indul, amelyek durván megsértik az alapvető jogokat. Noha utólag az MSZP is elismeri, hogy Magyarországon nem ez a helyzet, valójában mindent megtett a nyilvánosság előtt és a háttérben is, hogy hazánk ellen meginduljon a monitoring eljárás.

(hirado.hu-fidesz.hu)