ajánlott oldalak

Nagy lépés az akadálymentes kultúra felé

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, a fogyatékos emberek mobilitásával és társadalmi befogadásával foglalkozó 2011 évi jelentés készítője üdvözölte a látássérültek és olvasási képességükben korlátozott személyek kulturális termékekhez való hozzáférését segítő új, nemzetközi egyezmény tegnapi elfogadását.
Létrehozva: 2013. június 28., 15:41
nyomtat küld

Az esélyegyenlőséget támogató új nemzetközi dokumentum az Európai Bizottság és a Szellemi Tulajdon Világszervezetével (WIPO) közreműködésével került kidolgozásra. Kósa Ádám kifejtette: sikerült előrelépni abban a kérdésben, hogy megfelelő garanciákat kell kidolgozni nemcsak a szerzők, hanem a nyelvi kisebbségekhez tartozó, így a határon túli magyar látássérültek érdekében is.

A néppárti politikus kiemelte: "Mint többször hangsúlyoztam: Magyarország kezdettől fogva fontosnak tartotta a WIPO tárgyalásokat, s büszkeséggel tölt el az a tudat, hogy a magyar soros elnökség is prioritásként kezelte ezt a témát. A tárgyalások sikeres lezárását követően Michel Barnier belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos személyesen tájékoztatott az egyezmény elfogadásáról, ami szintén azt mutatja, hogy az Európai Bizottság odafigyelt az Európai Parlament érveire".

Mint ismeretes, a WIPO-egyezmény tervezetében többlépcsős eljárás érvényesülne, melynek keretében a gyengénlátók számára készült kiadványokat csak egymás között közvetíthetnék a feljogosított szervek, közvetlenül nem exportálhatnak a külföldön élő jogosult személyek részére. "Ezért a megvalósítás folyamatában figyelni kell arra, hogy a környező országokban nyelvi kisebbségben élő magyar látássérültek is hozzáférjenek a magyar művekhez, hiszen minden nyelv saját Braille-írással rendelkezik. Munkánk tehát itt nem ért véget" – mutatott rá Kósa Ádám.

"Magyarország európai- és világviszonylatban is kimagaslóan képviseli a szerzői jog területén a fogyatékos személyek érdekeit, hiszen már az első Orbán-kormány idején elfogadott szerzői jogi törvény szabad felhasználást engedett a fogyatékos személyek számára. Ez, mint ahogy korábban is hangoztattam, különösen azért fontos, mert az EU egyik alapelve a mozgás szabadságához való jog és ha egy látássérült ember tartósan nem származás szerinti országában él, vagy nyelvi kisebbség tagja, akkor az ő érdekeire is figyelni kell" – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám, a Fogyatékosságügyi Munkacsoport elnöke.

Háttér: A 2011 októberében elsöprő többséggel elfogadott, a fogyatékos emberek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról szóló, Kósa Ádám által kidolgozott EP jelentés többek között kiemelte: a fogyatékossággal élő emberek hozzáférését tovább kell bővíteni és támogatni az oktatási és kulturális területen. 2011 nyarán az EP az egyik legnagyobb támogatással fogadta be Kósa Ádámnak másik négy képviselőtársával közösen kezdeményezett írásbeli nyilatkozatát, amely a Braille-írás kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet. Amennyiben a termékek csomagolását Braille-írással is ellátnák, az jelentősen segítené az információhoz való hozzáférést a vakok és látássérültek számára.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ