FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Hivatalos magyar állásfoglalás a Shah Deniz konzorcium döntéséről
Magyarország tudomásul veszi a Shah Deniz konzorcium döntését az első fázisban megépíteni tervezett európai földgázszállítási útvonalról. Ugyanakkor annak a lehetőségét is megvizsgálja, hogy a belső piaci integráció előrehaladtával a már létező vezetékeken és interkonnektorokon keresztül hazánkba is érkezzen azerbajdzsáni eredetű földgáz. Magyarország támogatja a további Kaszpi-tengeri földgázmezők fejlesztését, hiszen érdeke, hogy azokon mielőbb elinduljon a kitermelés.
Létrehozva: 2013. június 29., 12:28

Az ellátásbiztonság, diverzifikáció és belső energiapiaci integráció továbbra is a nemzeti energiapolitika meghatározó elemei maradnak. A hazai gáztárolók állami tulajdonba vételével, az elmúlt években megvalósult (magyar-román és magyar-horvát) és folyamatban lévő (magyar-szlovák) összekötő földgázvezeték építésekkel Magyarország már eddig is jelentősen javította energiabiztonságát.
   
Magyarország továbbviszi és szorgalmazza azt az uniós elnökségi időszakában elindított folyamatot, amelynek célja az energiapiacok egyesítése a Balti-tengertől az Adriáig és a Fekete-tengerig a hiányzó infrastruktúrák megépítésével és piaci struktúrák erősítésével az Észak-Dél Energiafolyosó és a V4-kezdeményezés keretein belül, valamint a régió integrációjának elősegítése a közös európai energiapiacba.