Júliustól új szabályok védik a tisztességes építőipari cégeket
2013. június 29., 13:45
A hazai vállalkozások fizetésképtelenségéhez vezető lánctartozásoktól védenek azok az intézkedések, amelyek július 1-jével lépnek életbe - közölte portálunkkal a Fidesz-frakció, szombaton.

Közlésük szerint a kifizetetlen és késedelmes számlák ugyanis százmilliárdos károkat okoznak a hazai vállalkozóknak és veszélyeztetik a munkahelyeket. A főszabályok szerint: az elvégzett munkát 30 napon belül ki kell fizetni, a késedelmes fizetést megemelt kamat, kártérítés és költségtérítés sújtja - fűzik hozzá, megjegyezve: egy szakértői szerv is fogja segíteni a lánctartozások kiszűrését, emellett az építőiparban meghatározták a minimális rezsióradíjat, amit a július 1-jét követően megkezdett közbeszerzési eljárásokban kell alkalmazni.

Mindez megnehezíti, hogy a fővállalkozók fizetésképtelen helyzetbe jussanak és emiatt az alvállalkozók dominóként bedőljenek - emelik ki A Fidesz 2010-ben vállalta, hogy fellép a lánctartozásokkal szemben, amelyek elsősorban az építőipari vállalkozásokat bénítják meg - emlékeztetnek, hozzátéve: az elmúlt három év alatt több intézkedés is született a lánctartozások felszámolása érdekében.

Módosult a közbeszerzési törvény, létrejött a pénzforgalmi elszámolási rendszer, átalakult a kereskedelmi beszállítói hálózatokba való bekerülés rendszere, bevezették az elektronikus építési naplót, a közbeszerzések során vizsgálni kell az aránytalanul alacsony árat,  és mostantól azt is vizsgálni fogják, hogy a vállalkozó betartja-e a minimális rezsióradíjat - zárul a közlemény.

(fidesz.hu)