FIDESZ.HU > Hírek > Árvízi védekezés Nyomtatás
Ablak bezárása
Katasztrófavédelem: a helyreállítás csaknem befejeződött
A 95 érintett település közül már csupán négyben zajlanak az árvíz utáni helyreállítási munkálatok - közölte a katasztrófavédelem vasárnap a honlapján. A kitelepített 1570 emberből szombat estig 1559 térhetett vissza az otthonába, ami 99 százalékos arány.
Létrehozva: 2013. június 30., 14:12

A tájékoztatás szerint Bács-Kiskun megyében továbbra is lezárva tartanak két negyedrendű utat. A jövő héten statikusok vizsgálják meg a két szakaszt, hogy minél hamarabb használni lehessen azokat.

A tervek szerint hétfőn megindulhat a teherforgalom a korábban lezárt Almásfüzitő és Komárom közötti vasútvonalon.

Időközben 92 településen már befejeződött az árvíz utáni fertőtlenítés, a szúnyoggyérítést viszont a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt csak hétfőn folytatják. Szombaton három településen 278 fogvatartott dolgozott a védművek visszabontásán. További 212 ember, köztük huszonkilenc közfoglalkoztatott végzett hasonló feladatokat.

Budapesten az árvíz által érintett valamennyi kerületben befejezték a helyreállítást és a fertőtlenítést. Végeztek a fertőtlenítéssel az árvíz által érintett huszonegy közintézményben is. Még mindig víz alatt áll viszont a XXI. kerületben található Fácánoskert egy része, a víz szintje azonban olyan alacsony, hogy szivattyúkkal már nem tudják eltávolítani, így a terület természetes úton, szikkadással szárad.

Pest megyében már csak egy településen, Szigetmonostoron végeznek helyreállítási munkálatokat; a homokzsákokat 500 méteren kell visszabontani és a fertőtlenítéssel sem végeztek még. A talajvíz emelkedése miatt nagy erőkkel, tizenhárom géppel szivattyúznak a Csalogány utcában; a vizet az ártéri erdőbe emelik át.

Bács-Kiskun megyében szombaton még a Baja-Dunafürdő üdülőterületen található magántulajdonú ingatlanokat takarították és fertőtlenítették. A megyében az érintett települések 95 százaléka esetében már a fertőtlenítéssel is végeztek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.