Navracsics: Az EU esély, amit ki kell használni
2013. július 1., 10:43
A zene nem ismer határokat, hallhattuk, érezhettük, hogy valóban össze tud kötni bennünket, két ország lakóit - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vasárnapról hétfőre virradó éjjel Eszéken (Osijek) a Horvátország csatlakozása alkalmából rendezett ünnepi koncerten.

A kelet-horvátországi városban Rúzsa Magdi és Tony Cetinski horvát popsztár nagysikerű koncertjével üdvözölte az Európai Unióhoz 28. tagállamként július elsején csatlakozott Horvátországot. A vasárnap késő este kezdődött eseményen éjfélkor felcsendült az Örömóda, az Európai Unió himnusza, majd káprázatos tűzijátékot rendeztek. Ezt követően elsőként a magyar miniszterelnök-helyettes, utána pedig Eszék polgármestere köszöntötte az egybegyűltek.

Akárcsak a zenében, a határok az Európai Unióban is eltűnnek a nemzetek és országok között - hangsúlyozta a főként fiatalokból álló közönséghez szólva Navracsics Tibor.  Az Európai Unió esély, amit ki kell használni, lehetőség, amelyet meg kell ragadni - jelentette ki. Mint megjegyezte, ma sokat beszélnek az EU válságáról, és mondják, hogy nehezen lendül mozgásba, nehézkesen mozdul az új megoldások felé. "Különösen ti, fiatalok új életet tudtok vinni az unióba, át tudjátok adni a szervezetnek azt az energiát, lelkesedést, tudást, ami bennetek van, és ugyanígy a magyar-horvát kapcsolatokba is új színt, új ötleteket, új lendületet tudtok vinni" - fogalmazott a magyar politikus a zsúfolásig megtelt eszéki várnegyed főterén.

Az eseményt az INA olajipari társaság támogatásával Eszék városa és a zágrábi magyar nagykövetség szervezte.

(MTI-fidesz.hu)