ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A Fidesz üdvözli a teljes jogú horvát EP-képviselőket

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja gratulál Horvátország sikeres uniós csatlakozásához és köszönti a teljes jogú horvát európai parlamenti képviselőket. Horvátország csatlakozásával nem csak Magyarország déli szomszédja, hanem hazánkkal korábban századokon át történelmi sorsközösségben álló és gazdaságilag és kulturálisan jelenleg is szorosan kötődő ország vált az EU 28. tagjává. A horvát csatlakozással tovább erősödik Közép-Európa pozíciója az Unióban, ugyanakkor a bővítés ténye a többi balkáni államnak vonzó perspektívaként tovább növelheti a Balkán stabilitását. Mi magyarok is büszkék lehetünk a horvátok teljesítményére: a 2011-es magyar soros elnökség ugyanis elvitathatatlan érdemeket szerzett a csatlakozási folyamatban.
Létrehozva: 2013. július 2., 08:13
nyomtat küld

Horvátország a mai nappal az Európai Unió teljes jogú tagjává vált. Horvátország csatlakozásával folytatódik az a több mint hatvan éve megindított folyamat, amely Európa újraegyesítését, az európai nemzetek megbékélését és gazdasági integrációját célozza. Ezen folyamat sikerének egyértelmű bizonyítéka, hogy a mai nappal nem csak a 28. tagállamot köszönthetjük az Európai Unióban, hanem egy olyan országot, amely két évtizede még pusztító háborútól szenvedett. Horvátország csatlakozása is bizonyítja: az EU legsikeresebb eszköze a bővítés, az EU továbbra is vonzó közösség, és kapui továbbra is nyitva állnak a többi dél- és kelet-európai állam előtt.

A magyar kormány és Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja mindvégig elkötelezetten támogatta Horvátország csatlakozását. A 2011-es magyar soros elnökség pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett a folyamatban: az elnökség alatt ugyanis minden, 2011 elején még nyitott kérdést sikerült rendezni, ezáltal a csatlakozási tárgyalásokat  még 2011 júniusában sikerült lezárni Horvátország és az Európai Unió között.

A teljes jogú horvát európai parlamenti képviselők a mai napon kezdték meg munkájukat az Európai Parlamentben. Az esemény kapcsán Schöpflin György az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tagja kijelentette: "A jó példa és a lehetőség mindenki számára adott a térségben, hogy nem lehetetlen a feltételek teljesítése, és Horvátországnak ez sikerült. Az emlékezet azt is üzeni, hogy 1918 előtt horvátok és magyarok ugyanabban a parlamentben ültek: így ismétli magát a történelem, mivel most az Európai Parlamentben találkozunk Dráván túli szomszédainkkal".

A horvát csatlakozást a magyarok történelmi okokból mindig szorosan követték. Bagó Zoltán, aki az EU–Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség munkájában a képviselői mandátumának kezdetétől folyamatosan tevékenyen vett részt, elismerését fejezte ki Horvátország erőfeszítéseit illetően. "Gratulálok déli szomszédunknak a kitartó munkáért! A volt-jugoszláv ország hat éven keresztül tárgyalt az Európai Unióval, amíg aláírta a csatlakozási szerződését, és most jutott el ahhoz a ponthoz, mikor teljes jogú tagja lett a közösségnek. Az idáig vezető ösvény árkokkal volt teli, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy miért indult Horvátország útnak!"

Háttér: Horvátország 12, 2013. április 14-én megválasztott képviselőt delegált az Európai Parlamentbe, akik július 1-jétől immáron teljes jogú tagként vehetnek részt a Parlament munkájában.

(EPP-HungarianPress)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések