ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A szimbolikus cselekedetek jelentik mindig a legnehezebb első lépést

Gál Kinga fideszes EP-képviselő tegnap esti felszólalásában üdvözölte Horvátország csatlakozását az Európai Parlament júliusi plenáris ülésének első napján, amely egybeesett Horvátország teljes jogú uniós tagállammá válásának napjával. Hangsúlyozta továbbá a múlt heti európai tanácsi döntést, melynek alapján a közeljövőben Szerbiával is megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások. A néppárti politikus kiemelte azon szimbolikus lépések fontosságát, melyek az elmúlt napokban történtek Szerbiában.
Létrehozva: 2013. július 2., 08:22
nyomtat küld

Gál Kinga hétfő esti egyperces felszólalásában üdvözölte Horvátország uniós tagságát, valamint lényegesnek nevezte az Európai Tanács múlt heti döntését, miszerint legkésőbb 2014 januárjáig megnyitják a szerb csatlakozási tárgyalásokat. Ez utóbbival kapcsolatban fontosnak ítélte azon konkrét lépéseket, amelyek a múlt hibáinak feldolgozásán keresztül vezetnek az európai országok békéje felé. A fideszes képviselő külön kiemelte azokat a szimbolikus lépéseket, melyekre az utóbbi időszakban került sor Szerbiában: magyar és szerb közös államfői főhajtást a szerbiai Csurogon, a szerb parlament által elfogadott 1944-45-ös vajdasági vérengzéseket és a kollektív bűnösség szellemében hozott háborús határozatokat elítélő nyilatkozatot, valamint a magyar államfő bocsánatkérését a szerb parlament előtt a magyarok által kivégzett ártatlan szerbekért. A néppárti politikus hangsúlyozta: "Az ilyen szimbolikus cselekedetek jelentik mindig a legnehezebb első lépést. Ám ezek csupán akkor valóban értékesek, ha a következő lépések szintén az együttélést segítik, hogyha úgy a magyarok, mint a szerbek mindennapjai válnak tőlük valóban jobbá".

Gál Kinga ugyanezt a gondolatot hangsúlyozta az idei Lőrincz Csaba-díj múlt heti átadóján is, ahol az idei díjazottat, ifj. Korhecz Tamást, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnökét méltatta. "A vajdasági magyaroknak komoly politikai és civil érdekképviseletre van szükségük ahhoz, hogy érdekeik kellő súllyal szerepeljenek a csatlakozási tárgyalások során" – mondta el a rendezvényen Gál Kinga. Ezzel összefüggésben példaként említette a Magyar Nemzeti Tanács munkáját, melynek "parányi csapata szakmailag kifogásolhatatlan tematikus stratégiákat, ösztöndíjprogramokat, gyakorlati segédeszközöket, szakmai jegyzékeket és honlapok sokaságát hozza létre annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösség mindennapjait megkönnyítsék, kisebbségi jogaikat nap, mint nap érvényesítsék, nem csupán az elvek, de a napi rutin szintjén”.

(EPP-HungarianPress)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések