Gulyás: Az alkotmányozás nemzeti hatáskör
2013. július 4., 10:12
Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője a Ma reggel műsorában elmondta, önmagában nem vitatható, hogy egy tíz hónapos – 2010. júniusától 2011. áprilisáig tartó – előkészítő munka előzte meg az alkotmány parlamenti vitára bocsátását. Hozzátette: "a német vagy a francia alkotmány ennél rövidebb idő alatt született."

Gulyás Gergely a műsorban úgy fogalmazott: a magyar jogrendszer ma lényegesen jobb és több ellensúlyt is tartalmaz a közjogi szabályok tekintetében, valamint alapvetően ugyanaz a kormányzati rendszer ma Magyarországon, mint 2010 előtt. A rendszerváltozás óta nagy változás az alkotmányos szabályok tekintetében még az új alkotmány elfogadásával sem történt – fűzte hozzá.

"Az Alkotmánybíróság ma hazánkban bármely törvényt vizsgálhatja, még – meghatározott alapjogok mentén – a költségvetés-tárgyú törvényeket is, mint ahogy semmisített már meg költségvetési törvényt az elmúlt két és fél alatt" – mondta a Fideszes képviselő. „Tehát nem lehet azzal vádolni az alaptörvényt, hogy lehetőséget adna önkéntes tulajdonelvonásra, az alkotmány a tulajdonhoz való jogot biztosítja mindenkinek.” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A politikus szerint az alkotmányozás nemzeti hatáskör, amit az Európai Parlament a Tavares-jelentésben megtett,  alkalmatlan tárgyban elkövetett kísérlet, túllépvez ezzel a hatáskörét. A fideszes képviselő szerint a Koppenhágai kritériumokat vizsgáló testület, amelynek létrehozását a volt marxista protugál képviselő sürgeti, egy nem létező uniós intézmény. Gulyás kiemelte: ez hatáskör-elvonásnak minősül, a Bizottságtól vonná meg azt a hatáskört, ami a szerződések őrének szerepét Brüsszelre ruházza. A politikus szerint mindez ráadásul hatáskör-túllépést is jelent, mert egy olyan uniós testületet kíván létrehozni, amiről nem rendelkezik az uniós alapszerődés.

(hirado.hu-fidesz.hu)