Font: A jogszabályt meg is kell tudni védeni
2013. július 11., 15:53
Az új földtörvény megalkotásának egyik fontos indoka volt, hogy 2014-ben lejár az a moratórium, amely az uniós polgárok számára is tiltja a földvásárlást Magyarországon - hangsúlyozta Font Sándor.

Az új földforgalmi szabályozás az uniós jogban című konferenciát a témában járatos egyetemi tanárok, valamint agrárszakértők számára rendezték a Kúrián azzal a céllal, hogy közösen találják meg azokat a rendelkezéseket, amelyek a későbbi bírói joggyakorlatban feladatot jelenthetnek. A június 30-án kihirdetett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény rendelkezései több lépcsőben lépnek majd hatályba.

Font Sándor (Fidesz), a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke a tanácskozáson az MTI-nek elmondta: az új földtörvény megalkotásának egyik fontos indoka volt, hogy 2014-ben lejár az a moratórium, amely az uniós polgárok számára is tiltja a földvásárlást Magyarországon. Ennek figyelembevételével alkotta meg a magyar termőföld védelmében az Országgyűlés a földforgalmi törvényt. A jogszabályt ugyanakkor el kell helyezni az uniós jogrendszerben, és meg is kell tudni védeni - hangsúlyozta. A moratórium feloldását követően a bíróságok elé olyan ügyek is kerülhetnek az uniós polgárok magyarországi földtulajdonlása miatt, amilyenekkel még nem találkozhattak a magyar bíróságok. A vitás helyzetek feloldására fel kell készülni - mondta a politikus.

(MTI-fidesz.hu)