Olcsóbb és nonprofit alapú lesz a szemétszállítás
2013. július 15., 12:26
A rezsicsökkentés elleni heves harcban a Bajnai Gordon által dróton rángatott PM  valótlanságokat terjeszt - szögezi le közleményében a Fidesz-frakció.

A tény az, hogy július 1-jétől a rezsicsökkentési programban újabb hat szolgáltatás, köztük a szemétszállítás díja is csökkent. Ennek köszönhetően már csak a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.  A Fidesz-kormány célja, hogy olcsóbb, átláthatóbb és országszerte egységes legyen a szemétszállítás díja, ezáltal csökkenjen a lakosság kiszolgáltatottsága, hiszen eddig óriási eltérések és aránytalanságok voltak az ország különböző pontjain a szemétszállítási díjak között. A szolgáltatók gyakran visszaéltek erőfölényükkel. 2014-től kizárólag nonprofit gazdasági társaság végezheti a szemétszállítást, és ennek díja teljes egészében arányos kell legyen az elvégzett munkával és az elszállított szemét mennyiségével. Azokon a településeken, ahol a szolgáltató nem vállalja nonprofit alapon a szemétszállítást, az állam gondoskodik a szolgáltatás zavartalanságáról, hatósági eljárás keretében közérdekű szolgáltatót jelöl ki a hulladékgazdálkodási engedéllyel, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkező szolgáltatók közül.

(Fidesz-frakció)