Kocsis: Alapos eljárás alapján hoztak ítéletet Szilvásy György ellen
2013. július 15., 14:03
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságán egyértelművé vált, hogy alapos, széles körű ismeretekre épített nyomozás alapján emeltek vádat, majd ugyanilyen alapos és körültekintő mérlegelés alapján született meg az ítélet Szilvásy György volt titokminiszter és társai ellen - mondta Kocsis Máté, a testület fideszes tagja hétfőn újságíróknak.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja újságíróknak beszámolt arról, hogy az ülésen jelen voltak a katonai ügyészség, az AH, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai is. Szerinte a bizottsági ülésen elhangzott tájékoztatás alapján egyértelművé vált, hogy alapos, széles körű ismeretekre épített nyomozás alapján emeltek vádat, majd ugyanilyen alapos és körültekintő mérlegelés alapján született meg az ítélet.

A bizottság rendkívüli, zárt ülése után a kormánypárti politikus - aki az ülés összehívásának kezdeményezői között volt - azt mondta: érződik, hogy a "maffiabaloldal kulcspolitikusai" borzasztóan idegesek attól, hogy előfordulhat, számon kéri őket az igazságszolgáltatás. Vadai Ágnes szavaira reagálva Kocsis Máté azt mondta: a felháborodást nem az eljárásnak kellene kiváltania, hanem annak, hogy egy ilyen eset egyáltalán megtörténhetett. Példátlannak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy polgári titkosszolgálatokért felelős miniszter ebbéli minőségében kémügybe keveredett. Az ügy, valamint a nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottak titkosságának feloldásával kapcsolatban azt mondta: "az nem járja, hogy a közvélemény egy ilyen fajsúlyú ügyről vajmi keveset tudhat meg".

A gyakorlat alapján Kocsis Máté egy-két hónapra tette a vizsgálat idejét, mert nagy terjedelmű dokumentumról van szó, amelyet át kell tekinteni. Hangsúlyozta, azt kell megvizsgálni, hogy a bírósági eljárásban van-e a minősítés fenntartását indokló lényegi információ.

Az állami kontroll lehetőséget ad

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja újságíróknak azt mondta: kizárólag költségvetési megfontolások alapján javasolta a nemzetgazdasági miniszter, hogy egy állami kontroll alatt tartott, külön eljárásban engedélyeztetett és ellenőrzött úgynevezett másodvonalas kaszinóüzemeltetésre koncessziós pályázatot írjon ki. Azt mondta, nem fog tudni bárki bármilyen minőségében és feltétel nélkül kaszinót nyitni.

A kormánypárti politikus nemzetbiztonsági szempontból támogathatónak és "nem ördögtől valónak" nevezte az elképzelést, ami költségvetési bevételt jelent. Szerinte az állami kontroll lehetőséget ad arra, hogy a korábbi, a nyilvánosság számára nem megismerhető jelenségek ne forduljanak elő. Kérdésre válaszolva közölte: továbbra is az az álláspontjuk, hogy a játékszenvedély családokat tesz tönkre, ezért szűkítették a piacot.

(MTI-fidesz.hu)