A Fidesz a munkavállalók mellett
2013. július 15., 16:07
Az idei évben január és április között a minisztérium adatai szerint 4 százalék fölött emelkedtek a reálbérek – hívta fel a figyelmet Selmeczi Gabriella hétfői sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel aláírta hétfőn a 2013. évi bérajánlásról szóló megállapodást. Azt szeretnénk elérni, hogy a munkavállalók nettó fizetésének a reálértéke, - a fizetésük vásárlóereje – a továbbiakban is megmaradjon, illetve emelkedjen. Valamint folytatódjon az a kedvező tendencia, mely az év eddig részében is megfigyelhető volt; egyre többen dolgoznak egyre magasabb fizetésért – fejtette ki Selmeczi Gabriella.

A kormány az elmúlt három évben sokat tett annak érdekében, hogy a gazdaságpolitikán, a pénzügyi stabilitáson és a rezsicsökkentésen keresztül alacsony maradjon az infláció. Az alacsony infláció segítette azt, hogy a vártnál is gyorsabban emelkedtek a reálbérek – fejtette ki a szóvivő. Selmeczi Gabriella ismertette: az idei évben január és április között a minisztérium adatai szerint 4 százalék fölött emelkedtek a reálbérek. A kedvező tendencia mind a közszférában, mind a versenyszférában látható – húzta alá. A képviselő elmondta azt is, a minimálbérek is jelentősen – 5 százalék fölött - emelkedtek. Emlékeztetett, 2010-ben a kormányváltáskor 73.500 forint volt a minimálbér, mely 98.000 forintra nőtt. A szóvivő a minimálbér emelkedését azért is fontosnak tartja, mert számos ellátás értéke a minimálbérhez van kötve.

Selmeczi Gabriella kitért arra, hogy a munkavállalók mindennapi megélhetését más intézkedések is segítik. Példaként említette a 16 százalékos adókulcsot, a családi adórendszert és a béremelési programokat. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, az Orbán-kormány két olyan területen indított béremelési programot, - a pedagógusok, illetve az egészségügyi dolgozók vonatkozásában - ahol a Gyurcsány-Bajnai-kormányok csak hitegették az ott dolgozókat, és akik megszorítások áldozatai voltak. Elmondta, a tanév kezdetekor 150 ezer pedagógusnak emelkedik a fizetése; a 60 százalékos béremelési program első lépcsőjében 34 százalékkal nő a bérük, majd 2017-ig minden szeptemberben további 5-10 százalékos emelkedés várható.

A képviselő emlékeztetett, 2011-ben és 2012-ben már több tízezer egészségügyi dolgozó kapott fizetésemelést. Az idén pedig 95 ezren kapnak béremelést. Októberben kapják kézhez a megemelt béreket, de januárig visszamenőleg – tette hozzá.

A szóvivő felhívta arra is a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés is segít a munkavállalók jobb megélhetésében. Eddig kilenc szolgáltatás ára csökkent; olcsóbb lett a gáz, a távhő, az áram, a szemét, a víz, a csatorna, a kéményseprés, a szippantás díja és a PB-gáz ára. Selmeczi Gabriella reményét fejezte ki, hogy lesz további rezsicsökkentés is.

Selmeczi Gabriella arról is beszélt, akármelyik intézkedést nézzük, azt a baloldal erősen támadja. A Gyurcsány-Bajnai-szövetség egyaránt támadja a rezsicsökkentést, a minimálbér-emelést, a családi adórendszert, a 16 százalékos adókulcsot, és most már a pedagógus-bérmelést is – sorolta. A politikus szerint, ha a baloldalon múlna, a munkavállalók újra a megszorítások tárgyai lennének. A baloldali szervezetek programjában feketén-fehéren ott van: eltörölnék a rezsicsökkentést, a családi adórendszert, 32 ezer forinttal csökkentenék a minimálbért. Bajnai Gordon nyilatkozataiból az is következik, hogy a 60 százalékos pedagógus béremelési programot is támadják – fejtette ki. Reméljük nem lesz rá módjuk, hogy ezeket az intézkedéseket meghozzák – jegyezte meg Selmeczi Gabriella.

A nemzetgazdasági miniszter javasolta, hogy egy állami kontroll alatt tartott, külön eljárásban engedélyeztetett és ellenőrzött úgynevezett másodvonalas kaszinóüzemeltetésre koncessziós pályázat kerüljön kiírásra. Bármilyen változtatás is lesz, csak nagyon erős állami kontroll alatt tudjuk elképzelni – húzta alá Selmeczi Gabriella az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva. A szóvivő nem tudja elképzelni, hogy az történjen újra, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt, hogy a játékgépek világában háborítatlanul mossanak tisztára olajbizniszben szerzett pénzeket.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodájának bezárását kezdeményezte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Selmeczi Gabriella elmondta, az IMF-hiteleket nemcsak hogy egyetlen fillérig visszafizetjük, hanem korábban is tudunk törleszteni. Ha nincs az IMF felé tartozásunk, akkor mi is fölöslegesnek tartjuk, hogy egy irodát tartsanak fenn Budapesten – jegyezte meg.

(fidesz.hu)